Arend van Dam schrijft het Kinderboekenweekgeschenk

Arend van Dam schrijft Kinderboekenweekgeschenk 2020

Arend van Dam, auteur van onder meer het dubbel bekroonde De reis van Syntax Bosselman: verhalen over de slavernij, schrijft het Kinderboekenweekgeschenk 2020! Uitgeverij Unieboek | Het Spectrum is erg trots op het feit dat Arend van Dam deze eervolle opdracht krijgt. Anne Stalinski, die een Zilveren Penseel ontving voor De bromvliegzwaan en andere verhalen over onze taal van Arend van Dam zal het Kinderboekenweekgeschenk illustreren. 

Het Kinderboekenweekgeschenk wordt jaarlijks tijdens de Kinderboekenweek door de boekhandel cadeau gedaan bij besteding van tenminste € 12,50 aan kinderboeken. De Kinderboekenweek bestaat al sinds 1955 en is de grootste leesbevorderingscampagne voor kinderen in Nederland. In 2020 vindt de Kinderboekenweek plaats van 30 september t/m 11 oktober 2020 met het thema En toen?, waarbij kinderen de geschiedenis in duiken en werelden van vroeger ontdekken door het lezen van boeken.

Arend van Dam: ‘Mijn hele leesleven duik ik het liefst in verhalen die echt gebeurd zijn. Met dit Kinderboekenweekgeschenk ben ik dan ook van plan om geschiedenis te schrijven.’

Arend van Dam

Al ruim dertig jaar is Arend van Dam auteur bij Uitgeverij Van Holkema & Warendorf en hij heeft inmiddels al meer dan honderd boeken geschreven. Als geen ander verwoordt hij hedendaagse maatschappelijke thema’s door middel van spannende, leerzame verhalen voor kinderen. Met zijn boek De reis van Syntax Bosselman: Verhalen over de slavernij won hij de Archeon Thea Beckmanprijs 2018 en een Zilveren Griffel in 2019. Ook zijn boek De bromvliegzwaan en andere verhalen over onze taal viel dat jaar in de prijzen: een Vlag en Wimpel én een Zilveren Penseel voor de illustrator van dit boek, Anne Stalinski. Jaren daarvoor werd het eerste deel uit zijn bekende serie voorleesverhalen Lang geleden… de geschiedenis van Nederland in 50 voorleesverhalen eveneens bekroond met een Zilveren Griffel. De geschiedenis van Nederland en zijn inwoners staat centraal in zijn werk.

Kinderboekenweek

Tijdens de Kinderboekenweek 2020 gaan we terug in de tijd. Boeken brengen geschiedenis tot leven, waardoor de wereld van vroeger tastbaar wordt. Lees spannende verhalen over ridders, verplaats je in oorlogstijd of kom van alles te weten over de oudheid. Je hebt geen tijdmachine nodig om andere tijden te ontdekken. Verken alle werelden van toen door het lezen van boeken! De Kinderboekenweek vindt volgend jaar plaats van 30 september t/m 11 oktober.

Het Prentenboek van de Kinderboekenweek wordt dit jaar gemaakt door Mylo Freeman. Voor het negende opeenvolgende jaar zal Kinderen voor Kinderen bij het thema van de Kinderboekenweek weer een passend lied uitbrengen, dat tevens de titelsong is van het gelijknamige nieuwe album. Op 11 oktober sluit de Kinderboekenweek traditiegetrouw af met de NS Kinderboekenruil.

Op de foto: Arend van Dam met zijn uitgevers Lieneke Ipema en Susanne Diependaal