Baron 1898: een boekpresentatie om NOOIT te vergeten

BARON 1898: EEN BOEKPRESENTATIE OM NOOIT TE VERGETEN

Column van Juf Sanne

Op mijn website jufsanne.com schrijf ik regelmatig boekenblogs om mijn collega’s in het onderwijs te informeren en enthousiasmeren over recent uitgekomen titels. Ook krijg ik regelmatig uitnodigingen voor het bijwonen van een boekpresentatie. Zo ook een tijd terug, toen het nieuwste boek van Jacques Vriens uitkwam: Baron 1898. Jacques heeft dit boek geschreven in opdracht van de Efteling bij de allernieuwste gelijknamige achtbaan. Mag jij raden waar de boekenpresentatie plaatsvond…

Inderdaad. De Efteling! Nu ga ik echt niet naar alle boekpresentatie, want daar zou ik een full-time baan aan hebben. Maar deze, was toch wel erg speciaal én ik mocht een vriendin meenemen. Joepie! Wij een dagje spijbelen, uhm, ik bedoel hard werken in de Efteling.

Het zal je niet verbazen dat de opkomst aanzienlijk was. Naast vrienden en familie van Jacques was er veel pers aanwezig en ook directeur imagineering van de Efteling woonde de presentatie bij.

Jacques vertelde over de totstandkoming van het verhaal, het proces, de prettige samenwerking met de Efteling en dat hij zeer vereerd was dat hij voor deze ‘klus’ gevraagd was. Het allereerste exemplaar werd overhandigd, er werd voorgelezen en het publiek stelde vragen. Na afloop bedankte Jacques iedereen voor de komst.
Ik stond al half op toen hij zei: “En nu is de beurt aan jullie! Zo meteen mogen jullie ‘voordringen’ en jullie eerste ritje in de Baron maken”.
Ik ging acuut weer zitten.

“Oh wat leuk!” zei mijn vriendin enthousiast. “Kom je?” En ze liep al met de meute mee. Uh, kom je, dacht ik. Moet ik me nu voor de lol met 90 kilometer per uur 37,5 meter omlaag laten storten? Ik heb hoogtevrees!
Mijn vriendin: “Ah, joh. Je bent heel snel weer beneden! Kom op! Je gaat deze kans toch niet voorbij laten gaan?”
Ik aarzelde nog maar ze trok me mee en voordat ik het wist werd ik stevig in mijn stoel gegespt. Drie minuten later stond ik nog wat wankelend op de benen weer buiten.
“Echt gaaf!” riep mijn vriendin. Buiten kwamen we Jacques weer tegen. Hij was al eens eerder samen Dolores Leeuwin van het Jeugdjournaal in de Baron geweest.
Jacques: “En? Hoe was het?”
Ik: “Ik lees geloof ik liever het boek.”
Jacques: “Ik weet precies wat je bedoelt, ik schrijf het ook veel liever.”

Daarna zijn mijn vriendin en ik nog lang in de Efteling gebleven en hebben we ALLE achtbanen gedaan. Ik had de engste ten slotte al gehad. De rest was een makkie.

Juf Sanne Ramakers is oprichter van jufsanne.nl en de Kleuteruniversiteit. Voor De leukste kinderboeken schrijft ze regelmatig een column over haar ervaringen. Samen met haar man en twee kinderen woont ze in een huis dat helemaal gevuld is met boeken.