Bijzonder en betoverend: De kikkerbilletjes van de koning

BIJZONDER EN BETOVEREND: DE KIKKERBILLETJES VAN DE KONING

Hebben jullie het mooie sprookjesboek De kikkerbilletjes van de koning al in huis? In dit boek vertelt Janneke Schotveld (bekend van Superjuffie!) vijftien geestige en ontroerende sprookjes die nét een beetje afwijken van het traditionele sprookjesrecept. Janneke vertelt ons wat haar geïnspireerd heeft en wat haar favoriete verhaal is.

Wanneer ben je op het idee gekomen voor De kikkerbilletjes van de koning?

‘Al een hele tijd geleden toen ik eens een kort verhaal schreef voor de CPNB in het kader van Vaders Voor Lezen. Dat verhaal was Het Piekermannetje en is ook in het boek terecht gekomen. Daarna schreef ik nog een paar keer een sprookje en zo ontstond het idee voor een bundel.’

Waarom wilde je dit boek graag schrijven?

‘Heksen, tovenaars, een vogelmeisje, piekermannetje, lettervreter, een betoverd hoofddoekje... Het was zalig om hieraan te werken en dat wist ik van tevoren, dus daarom wilde ik het graag doen.’

Waar komt de inspiratie voor deze sprookjes vandaan?

‘Sommige sprookjes kwamen gewoon opborrelen, andere hadden een duidelijke inspiratiebron. Zo is het sprookje van Prinses Ishana ontstaan omdat ik graag een keer twee prinsessen wilde in plaats van altijd maar de prinses en de prins. Onder andere omdat ik dat als moeder van een lesbische dochter vroeger zelf heb gemist, maar ook gewoon omdat dat nog niet zoveel voorkomt in verhalen zonder dat het als een probleem wordt gezien. Zo ook de twee koningen die prinses Flora als dochter krijgen. En ik heb vroeger eindeloos boontjes geplant trouwens, ik vond het telkens weer een wonder als er een plantje uitkwam, laat staan een kindje..!

De kikkerbillen van de koning zijn natuurlijk een verwijzing naar de bio-industrie. De heks Adiba vindt iets van de wifi en dat vind ik ook wel eens als mijn zoon weer uren aan zijn scherm geplakt zit, maar ik ben zelf ook heel afhankelijk van de wifi, dus ik hoop toch lekker inconsequent dat Adiba hier uit de buurt blijft! 

Veertje heeft een heel strenge juf, en die had mijn dochter vroeger ook, we waren als kersverse ouders een beetje bang voor haar… En zo zijn er allerlei kleine verwijzinkjes naar dingen uit mijn eigen leven door het hele boek.’

Heb je zelf een favoriete sprookje?

‘Sjahieb en Soesja is mijn favoriet. De uitspraak die Sjahieb doet, dat hij arm is maar wel gelukkig als hij ’s morgens de luiken opendoet, is van een ober van een restaurantje op Kreta. 

We waren verdwaald, ver weg van de toeristen, in een dorpje hoog in de bergen. In de verte zag je nog wel de zee en dat was ook wat onze ober elke dag zag. Hij vond het leuk dat we bij hem aten en toen we hem vroegen wat hij in de winter deed zei hij: dan ben ik arm, maar altijd als ik ’s morgens mijn luiken opendoe en de zee zie, voel ik me rijk. 

Die ober is Sjahieb geworden, hij moest eens weten...’

De kikkerbilletjes van de koning is een prachtig boek om (voor) te lezen, met bij elk verhaal schitterende tekeningen van verschillende topillustratoren, onder wie Thé Tjong-Khing, Linde Faas, Milja Praagman en Annet Schaap.