Column 6 Juf Sanne

HEKSENSTEM

Het thema van de kinderboekenweek is dit jaar ‘Griezelen’. Dat deed mij sterk denken aan een eerder thema ‘Toveren en magie’. Ik neem je mee terug naar het jaar 2005…

“Juf Sanne, mag ik even een minuutje van je tijd?” De moeder van Anne staat in de deuropening na de middagpauze en kijkt bedenkelijk. Achter haar staat Anne verstopt, die voorzichtig langs moeders benen tuurt en enigszins schuldig mijn blik opzoekt. Ik schenk haar een knipoog.

“Tuurlijk!” zeg ik.

Ik kijk de klas in om te controleren of de klas even zonder mij kan, (gaat prima, ze spelen heerlijk in de heksenhoek) en loop de gang in.

Anne zit nu een aantal maanden bij mij in de klas en maakt een mooie ontwikkeling door. Ze heeft al flink wat hobbels overwonnen. Ik weet niet wie er trotser was toen ze voor het eerst zelfstandig de vijf sporten op de ladder in de gymzaal beklom zonder tranen en bibberende knieën; zij of ik. Ze durft nu ook alleen naar de wc en bij het buitenspelen zit ze niet meer constant naast me. Het zijn kleine stapjes die ze neemt, en ik merk het aan alles, ze voelt zich steeds veiliger in onze klas. Tot een week geleden, had ze ineens een kleine terugval. Het was me opgevallen. Ze huilde meer en had een ongelukje op de wc. Ik had het moeder gemeld en gevraagd of ze misschien een gesprekje met haar dochter wilde aangaan. Wellicht kreeg haar moeder er meer uit dan ik.

“Durf je het zelf te zeggen?” vroeg haar moeder. Ik zak door mijn knieën om op ooghoogte te komen en zei: “Je kunt me alles zeggen hoor, ik kan er tegen”.

Ze aarzelt een beetje, kijkt even naar haar moeder en zegt vervolgens heel snel: “jouwstemiseng”. Uhm.. Ok? Die zag ik even niet aankomen.

“Ze bedoelt, jouw heksenstem juf”, verklaart haar moeder.

Natuurlijk! Het thema van de kinderboekenweek is toveren en magie! We hebben ons volledig ondergedompeld in dit thema en ik lees elke dag voor uit een waanzinnig leuk heksenboek “Verhalen van de boze heks” van Hanna Kraan. Voorlezen is een passie van me en ik lees alle karakters met een stemmetje voor: een pinnige egel, een stoere eekhoorn, een wijze uil én inderdaad, een boze heksenstem.  Ik geniet werkelijk van al die vrolijke ogen van mijn groep wanneer ik begin te lezen. Dagelijks smeken ze me om nóg een verhaaltje te lezen.

“Blijkbaar ben je een zeer overtuigende heks, juf Sanne”, zegt moeder naar me.

“Nou, dat is het grootste compliment dat je me kunt geven”, zeg ik haar lachend.

“Vind je de heksenhoek ook eng?” vraag ik aan Anne.

“In het begin wel een beetje, maar hoef ik daar dan niet te spelen?” vraagt ze.

“Als jij daar niet wilt spelen, dan hoeft dat niet” zeg ik haar. “Alleen als je dat graag wilt. En ik zal proberen mijn heksenstem wat minder hekserig te laten klinken, goed? Of zullen we een ander boek kiezen?

“Nee!”, zegt Anne, “Want ik wil wel weten hoe het afloopt!” Ik zeg haar maar niet, dat er nog vijf delen op de plank staan …

Na school stapt de moeder van Sem op me af.

“Juf Sanne, ik wilde je wat vragen!” Sem houdt maar niet op over een boek dat je aan het voorlezen bent. Hij mag een boek uitzoeken tijdens de Kinderboekenweek en wil graag deze. Wat is de titel?”

Juf Sanne Ramakers is oprichter van jufsanne.nl en de Kleuteruniversiteit. Voor De leukste kinderboeken schrijft ze regelmatig een column over haar ervaringen. Samen met haar man en twee kinderen woont ze in een huis dat helemaal gevuld is met boeken. 

Noot van de redactie:

Tijdens de Kinderboekenweek krijg je bij aankoop van ten minste € 10 het Kinderboekenweekgeschenk Kattensoep cadeau van de boekwinkel. Kattensoep is geschreven door Janneke Schotveld en illustrator Annet Schaap, bekend van o.a. de Superjuffie-reeks. Zie verder op deze site voor meer Griezelboekentips.