De coole cowboy voorlezen

DE COOLE COWBOY

Column van Juf Sanne

Eén van mijn favoriete prentenboeken is De coole cowboy van Tjibbe Veldkamp en Wouter Tulp. Wat was ik blij te horen dat dit boek weer uitgegeven zou worden! En Tosca Menten plaatste deze titel ook nog eens op de juf Sanne boekenbingo lijst. Zo maken heel veel kinderen opnieuw kennis met deze geweldige titel.

Mijn nichtje Felyn van 5 jaar vroeg mij een tijd terug om het boek voor te lezen. Uh, ja! Want met dit boek kan ik me ontzettend uitleven. Ik vind namelijk dat het met stemmetjes moet, daar leent dit boek zich enorm goed voor. Na het voorlezen was Felyn het met me eens, ze vond het een heel leuk boek. ‘Want jij las het zo leuk,’ was haar oordeel.
‘Mag ik het lenen?’ vroeg ze. Haar klas doet ook mee aan de Boekenbingo en deze titel had nog geen kruis op de lijst. Dat mocht.

Een paar dagen later vertelt Felyn dat de juf het boek voorgelezen had in de groep.
‘Maar de juf deed het verkeerd!’
‘Hoezo verkeerd?’, vroeg ik.
‘Ze deed het zonder stemmetjes en dat is niet goed!’
Ze vroeg me of ík het boek in haar klas wilde voorlezen, maar dan goed. Dat wilde ik wel.

Na het voorlezen was het even spannend. Want was het nu wel ‘goed’?
‘JA!’, was het oordeel van de groep. Pffiew. Ik mocht blijven. Én ik had er weer 28 fans van het boek bij. Gelukkig vond de juf van Felyn het niet erg dat ze het niet ‘goed’ had gedaan en beloofde plechtig het boek vooraan mét stemmetjes voor te lezen.

Een paar weken later fietste ik naar huis en hoorde ik:
‘Hé, tante van Felyn!!’
Ik draaide me om en zag een vader voorbijkomen met twee kinderen op de fiets. Zijn dochter riep:
‘Ik was de coole cowboy, pieuw pieuw!’
In een automatisme reageerde ik met extra dramatische stem:
‘En ik… was de jonkvrouw prinses!’

Snap je niet waarom dat grappig was? Dan komt dat omdat je het boek niet gelezen hebt. Ik adviseer je dringend om dat wel te doen. Wel met stemmetjes hè!

Juf Sanne Ramakers is oprichter van jufsanne.nl en de Kleuteruniversiteit. Voor De leukste kinderboeken schrijft ze regelmatig een column over haar ervaringen. Samen met haar man en twee kinderen woont ze in een huis dat helemaal gevuld is met boeken.