De Lang geleden…-serie van Arend van Dam & Alex de Wolf

DE LANG GELEDEN...-SERIE VAN AREND VAN DAM & ALEX DE WOLF

De Lang geleden…-serie van Arend van Dam & Alex de Wolf bestaat inmiddels uit negen bundels. Ieder deel bevat vijftig verhalen die een link hebben met geschiedenis, aardrijkskunde of wereldoriëntatie. De boeken zijn daardoor zeer geschikt voor in de klas. Natuurlijk zijn ze ook erg leuk om thuis te (voor) te lezen. We geven je graag een overzicht van de verschenen boeken in deze fantastische serie.

LANG GELEDEN...

De Nederlandse geschiedenis bevat veel mooie en spannende verhalen, maar vaak zijn ze te moeilijk voor jonge kinderen. Arend van Dam heeft de belangrijkste gebeurtenissen toegankelijk gemaakt voor kinderen vanaf zeven jaar. Lang geleden… bevat verhalen over jagers en verzamelaars, boeren en vissers, koningen en koninginnen. Maar ook over beroemde figuren als Rembrandt van Rijn, Jacoba van Beieren en Michiel de Ruyter. Voor de nieuwsgierige lezer is achter in het boek een geïllustreerde tijdbalk en een korte toelichting per verhaal opgenomen.

IN EEN LAND HIER VER VANDAAN...

In een land hier ver vandaan… bevat vijftig verhalen over plekken die de wereld zo bijzonder maken. Over oude en nieuwe wereldwonderen, zoals de piramide van Cheops en de Taj Mahal, maar ook over volkeren van toen en nu, zoals de Grieken en de Romeinen, de Maori’s en de Aboriginals. Achter in het boek is een wereldkaart opgenomen, waarop alle plaatsen staan aangegeven die in de verhalen worden beschreven.

OVERAL EN ERGENS...

Nederland is meer dan klompen, kaas en tulpen. Overal en ergens... reist door de twaalf provincies en vertelt over alles wat ons land zo bijzonder maakt: de duinen, de dijken, de sluizen, de havens, de polders en de bollenvelden. Op speelse wijze vertelt Arend van Dam over het unieke karakter van Nederland in vijftig levendige verhalen: over de grachtengordel van Amsterdam, de droogmaking van de Beemster, het planetarium van Eise Eisinga en De aardappeleters van Vincent van Gogh. Alex de Wolf geeft de verhalen op geheel eigen wijze kleur in zijn sfeervolle schilderijen. Mét kaart van Nederland achter in het boek.

EEN HELE KUNST...

Kunst is niet zomaar een paar kloddertjes verf op een doek, wat letters in een boek of losse muzieknoten in een compositie. In deze kleurrijk geïllustreerde voorleesbundel staan vijftig verhalen over de belangrijkste kunstenaars uit de Nederlandse geschiedenis en het heden. Een hele kunst… neemt je mee langs diverse artistieke disciplines, zoals de schilderijen van Rembrandt van Rijn en de gedichten van Joost van den Vondel, maar ook de choreografieën van Hans van Manen en de gebouwen van Rem Koolhaas komen in deze bundel aan de orde.

VOORBIJ DE HORIZON...

Wat maakt de landen van Europa speciaal en wat is er zo bijzonder aan dit continent als geheel? Je leest het in Voorbij de horizon... Arend van Dam maakt het begrip Europa toegankelijk voor kinderen vanaf zeven jaar. In vijftig originele verhalen passeren de meest uiteenlopende gewoontes en gebeurtenissen in Europa de revue. Van groot tot klein, alle Europese landen komen aan bod. Maar de hoofdrol in deze (voor)leesbundel is weggelegd voor de Europese kinderen. Zij maken van alles mee en hoewel ze uit verschillende landen komen, is er veel dat hen bindt.

NU OF OOIT...

In Nu of ooit… staan 50 grappige, spannende en ontroerende verhalen over kinderen uit de hele wereld. Zij spelen de hoofdrol, omdat dit boek gaat over de afspraken die door alle landen samen zijn gemaakt om kinderen te beschermen. Afspraken over naar school gaan, maar ook over buiten spelen, gezondheid, vrije tijd en nog veel meer. Want alle kinderen hebben dezelfde rechten, waar en wanneer dan ook!

OP EEN DAG...

Waarom steken we vuurwerk af? Wie heeft dierendag verzonnen? En wie waren eigenlijk de prinsjes van Prinsjesdag? Het verrassende antwoord op deze en vele andere vragen over feesten, tradities en ander immaterieel erfgoed, is nu te vinden in Op een dag: een feestelijke verhalenbundel, waarin de dingen die we misschien als vanzelfsprekend beschouwen, dat vaak helemaal niet blijken te zijn. Het bloemencorso in Zundert, Driekoningen, Allerheiligen of de Hindelooper schilderkunst zullen hierna nooit meer hetzelfde zijn!

HET VERHAAL VERTELT...

Mariken van Nimwegen, Tijl Uilenspiegel, Koning Gilgamesj, Moby Dick... wie kent hun namen niet? Maar hoe gingen de verhalen ook alweer? En is het niet hoog tijd dat ook jonge kinderen kennis maken met deze hoofdfiguren uit onze vertelcultuur? Het verhaal vertelt… voor kinderen vanaf 7 jaar is geen toevallige verzameling mooie verhalen. Centraal staat de kunst van het vertellen. Dit betekent een rijkdom aan verhalen, maar ook boeiende achtergrondinformatie bij de verschillende genres. Vijftig verhalen met mythische proporties: sprookjes, fabels, sagen, mythen, legenden en verhalen van de zee, behorend tot onze culturele identiteit. 

STAD EN LAND...

Stad en land… is hét (voor)leesboek voor iedereen die de vele verschijningsvormen van de natuur in ons land wil ontdekken en leren kennen: van de eigen achtertuin tot het diepste puntje van het bos. Wat is het wildste dier van ons land? Wat is de meest getelde vogel? Wat is het oudste bos? Het antwoord op deze en andere vragen vind je in de 50 verhalen over de natuur in deze bundel. Van de eerste mens in ons land tot de dominomus en van haarluizen tot de Oostvaardersplassen. De ene keer bekeken met een historische blik, de andere keer met een hedendaagse.