De leukste kinderboeken over opa en oma

DE LEUKSTE KINDERBOEKEN OVER OPA EN OMA

Zeven (voor)leestips voor en over grootouders en kleinkinderen

Logeren en koekjes bakken of juist samen op de Wii: met opa en oma is het altijd gezellig. Wij verzamelden zeven kinderboeken, van prentenboeken en voorleesboeken tot een jeugdroman voor de wat grotere kinderen, die allemaal over opa en oma gaan. Leestips voor kinderen, ouders én grootouders!

Naar oma en opa Pannenkoek

Prentenboek voor 0 tot 3 jaar
De Lisa en Jimmy-prentenboeken van Vivian den Hollander en Dagmar Stam zijn al jaren geliefd door jong en oud. In Naar oma en opa Pannenkoek gaan Lisa en Jimmy uit logeren. Ze brengen een bezoekje aan de dierentuin, opa bakt pannenkoeken, oma leest voor en ‘s avonds mogen Lisa en Jimmy samen in het grote bed. Het is één groot feest!

Het voorleesboek voor de allerliefste opa

Voorleesboek voor 4 tot 6 jaar
Marianne Busser en Ron Schröder verzamelden hun leukste verhalen over het mannenkoor, haas en egel, de blote koning en aardige opa’s voor Het voorleesboek voor de allerliefste opa. Het is een prachtige bundel voor opa’s die hun kleinkinderen willen voorlezen én voor kinderen die al zelf kunnen lezen. Het zesde deel in de ‘Voor de allerliefste…’-serie van het bekende schrijversduo, waarin ook Het voorleesboek voor de allerliefste oma verscheen.

Zullen we spelen, Bout?

Prentenboek voor 4 tot 6 jaar
Moertje de muis wil opa en oma spelen met Bout de ezel. De twee beste vrienden vinden eigenlijk alles leuk wat opa’s en oma’s doen: koekjes bakken en lekker snoepen, wandelen en portretten schilderen… en een dutje doen na een drukke dag. Eigenlijk maakt het niet uit of je oud bent of jong, als je maar plezier hebt! Zullen we spelen, Bout? is een lief prentenboek met mooie paginagrote illustraties van Nicole de Cock.

Oma ontsnapt!

Voor kinderen van 7 tot 9 jaar
De oma van Tibbel woont in een huisje in de tuin. Ondanks het feit dat oma al op leeftijd is, kan ze nog de handstand en wint ze altijd op de Wii. Maar opeens heeft Tibbels moeder het tuinhuisje nodig voor haar werk, en moet oma verhuizen naar een bejaardentehuis. Tibbel is het daar niet mee eens. Ze loopt weg om oma te gaan bevrijden. Dat is nog niet zo simpel als ze dacht... Van Superjuffie-auteur Janneke Schotveld.

De papegaai in de kast

Voor kinderen van 7 tot 9 jaar
De papegaai in de kast
(ook los te lezen) is het vierde deel in de DierenRidders-serie van Iris Boter en gaat over Amy, wiens oma verhuist naar een woonzorgcentrum. Ze vindt het heel erg dat haar papegaai niet mee mag, want huisdieren zijn verboden. De DierenRidders komen in actie en verstoppen het dier in oma's keukenkastje. Maar als ze terugkomen om hem te verzorgen, is hij ontsnapt.

De wraak van Knor

Voor kinderen van 7 tot 9 jaar
In De wraak van Knor van Tosca Menten geen lieve opa, maar een onbekende opa die opeens op de stoep staat. Hij zegt dat hij komt logeren omdat zijn huis in Amerika is weggewaaid in een orkaan, maar stiekem wil hij meedoen met de Worstwedstrijd van de Eeuw. Als Bette Babs jarig is, krijgt ze van opa een varkentje als huisdier. Ze moet voorzichtig doen, want als slager Smak weet dat ze een varken bezitten, loopt Knor gevaar. Of juist niet?

Code Kattenkruid

Voor kinderen van 10 tot 12 jaar
De 12-jarige Stijn en zijn opa zijn twee handen op een buik. Binnenkort gaan ze samen een driedaagse fietstocht maken. Dan krijgt opa te horen dat hij een ernstige ziekte heeft. Iedereen is verdrietig, maar opa wil de tijd die hij nog heeft, léven en genieten. Code Kattenkruid is een integer verhaal over afscheid en vriendschap door Jacques Vriens.