De maan-zaak wint Kinder- en Jeugdjury Vlaanderen

DE MAAN-ZAAK WINT KINDER- EN JEUGDJURY VLAANDEREN

De maan-zaak van Stuart Gibbs heeft in Vlaanderen de jaarlijkse prijs van de Kinder- en Jeugdjury gewonnen. De lezers verkozen het boek tot het beste boek voor lezers van 12 tot 14 jaar.

De Vlaamse Kinder- en Jeugdjury
Alle verhalende kinder- en jeugdboeken die in het Nederlands verschijnen komen in aanmerking voor een nominatie voor de Kinder- en Jeugdjury. Uit dat volledige aanbod worden elk jaar vier boeken van Vlaamse auteurs en vier boeken van buitenlandse auteurs gekozen. Kinderen tussen 4 en 16 jaar lezen alle boeken in hun eigen leeftijdscategorie en brengen dan hun stem uit. Elk jaar in mei worden de winnaars van de Kinder- en Jeugdjury bekend gemaakt.

Over De maan-zaak
Het jaar is 2041 en er wonen mensen op de maan – of nou ja, op een maanbasis. De twaalfjarige Dash is een van hen. Het klinkt geweldig, maar de verslagen die Dash verplicht naar de aarde moet sturen, staan vol leugens. Want je mag helemaal niet naar buiten, het eten is ver-schrik-ke-lijk, en de wc’s zijn echt het grootste drama ooit. Tot dag 188 is het leven dus eigenlijk oersaai op de maan, maar dan wordt dr. Holtz buiten de basis dood gevonden. De bevelhebber van de basis denkt direct aan een ongeluk. Maar Dash gelooft dat niet en gaat stiekem zelf op onderzoek uit, waarbij hij achter zaken komt die hij misschien beter niet had kunnen weten…