De reis van Syntax Bosselman wint Thea Beckmanprijs 2018

DE REIS VAN SYNTAX BOSSELMAN WINT THEA BECKMANPRIJS 2018

Hoera! Wij vieren feest, want het mooie boek De reis van Syntax Bosselman van Arend van Dam heeft de Thea Beckmanprijs gewonnen! Het is volgens de jury het beste historische jeugdboek. Zaterdag werd de prijs uitgereikt door de voorzitter van de jury Hubert Slings, de directeur van Archeon Monique Veldman en wethouder Gert-Jan Schotanus.

Het oordeel van de jury

De jury van de Thea Beckmanprijs noemt De reis van Syntax Bosselman een talentvol geschreven boek over een uiterst pijnlijke periode in onze geschiedenis. Een boek dat je door elkaar schudt en aan het werk zet. Het juryrapport zegt: “De jury is zeer onder de indruk van dit uitstekend geschreven boek over een urgente en actuele zwarte bladzijde uit onze geschiedenis. De auteur stelt zich kwetsbaar op door zijn aanpak en werkwijze te problematiseren, en dat draagt bij aan de kracht van zijn boodschap.”

Voor de toekenning van de Thea Beckmanprijs zoekt de jury elk jaar naar goed geschreven verhalen die een overtuigende historische insteek hebben. De andere genomineerden voor 2018 waren Inez van Loon met Anna’s grote reis, Koos Meinderts met Naar het noorden, Martine Letterie & Rick de Haas met Kinderen met een ster en Suzanne Wouda met Sabel.

De prijs bestaat uit de eer en een geldbedrag van € 1.000,-.

De reis van Syntax Bosselman

Waarom deed Nederland mee aan de slavenhandel? En hoe gaan we om met deze Nederlandse geschiedenis? Arend van Dam vertelt historische verhalen over tot slaaf gemaakten en slavenhandelaars, over helden en schurken. En over Syntax Bosselman, die in 1883 vanuit Suriname naar Nederland werd gehaald voor de Wereldtentoonstelling. Niet als eregast, zoals beloofd, maar om hem tentoon te stellen aan het Nederlandse publiek. 

De pers over De reis van Syntax Bosselman

“Van Dam overstijgt hiermee zijn gebruikelijke werk. De reis van Syntax Bosselman is een wijs en bij vlagen indrukwekkend kinderboek over een gevoelig onderwerp, dat iedereen zou moeten lezen.” - **** De Volkskrant 

“Met dit belangrijke boek zet [Arend van Dam] zichzelf echt op de kaart.” - Jaapleest gaf het boek een 8

“Een superinteressant boek over een ingewikkeld onderwerp waar we niet meer zo graag over praten.” - **** Kidsweek 

“Van Dam kan zich als geen ander verplaatsen in de belevingswereld van kinderen en maakt het verhaal voor hen zeer levendig.”  - Kleio