Dit zijn de thematitels voor de Kinderboekenweek!

DE LEUKSTE TITELS VOOR DE KINDERBOEKENWEEK

Woensdag 3 oktober begint de Kinderboekenweek! Misschien heb je onze kerntitel Niet thuis van Jacques Vriens al voorbij zien komen. Naast dit mooie verhaal hebben we ook heel veel andere boeken om (voor) te lezen. Dit zijn onze titels rondom het thema van dit jaar: vriendschap.

Groep 1 & 2 

Jij ook van mij!
Vivian den Hollander

Lisa en haar broertje Maarten gaan een paar dagen naar het bos met opa en oma. Lisa heeft het enorm naar haar zin, tot ze ineens haar knuffel kwijt is. Samen met opa zoekt ze overal waar ze geweest zijn. En dan zien ze een jongetje lopen, met de knuffel in zijn armen. Maar wil hij die nog wel teruggeven?

Groep 3 & 4

Een vriendin voor opa
Vivian den Hollander

Mila en Tom maken zich zorgen over opa en willen een nieuwe vriendin voor hem vinden. Samen verzinnen ze allerlei manieren om iemand voor opa te zoeken. Maar al snel ontdekken ze dat het nog niet zo gemakkelijk is om de liefde een handje te helpen...

Een bofkont in Pechstad
Thijmen Gijsbertsen

Joris woont in Bofstad en leidt zoals alle Bofkonten een vrolijk bestaan. Als hij een luik vindt in de kelder van zijn huis, komt hij terecht in Pechstad, waar alles precies tegenovergesteld is. Kan hij de inwoners van Pechstad redden uit hun armoedige, grauwe bestaan?

Groep 5 & 6

Botje
Janneke Schotveld

Op een dag ontvangen Bibi en haar vader een vreemd pakketje. Er blijkt een robot in te zitten. Ze heet Botje en is dol op olijfolie en voorgelezen worden. Kortom: ze leeft! Tenminste, als ze op tijd wordt opgeladen… Al gauw wordt duidelijk dat Botje wordt gezocht door iemand met nare bedoelingen. Bibi doet er alles aan om Botje te beschermen. Maar wie heeft Botje eigenlijk gemaakt? En waarom is ze bij Bibi gebracht?

Noodlanding
Scott Seegert

Kelvin is net nieuw op de Melkwegschool, een drijvend ruimtestation vol met buitenaardse kinderen uit het hele universum. Hij wil dolgraag samen met de lichtgevende Luna naar het jaarlijkse schoolgala, maar hij maakt geen schijn van kans bij haar.
Ondertussen ontsnapt de doorgedraaide wetenschapper Erik Falenheimer uit zijn asteroïde gevangenis, duikt er een leger van Pinions op en breekt er een verhitte strijd los om de Melkwegschool van de ondergang te redden. 
Een doorsnee dagje school dus eigenlijk.

De vreselijke twee
Jory John & Mac Barnett

Miles moet naar een nieuwe school en is vastberaden om daar zijn reputatie als echte grappenmaker weer op te bouwen, maar hij krijgt concurrentie van toegewezen school-buddy Niles, die zichzelf ook als meester-grappenmaker ziet. Al snel raken ze in een ‘prank war’, maar uiteindelijk besluiten ze hun krachten te bundelen om de rector aan te pakken. Samen bereiden Miles en Niles hun allergrootste grap ooit voor…

Vijf keer in actie!
Iris Boter

Deze spannende vijfdelige serie gaat over de leden van de DierenRidders-club. In Hero, de superheldenhulphond speuren Zoë en haar vrienden naar de zoekgeraakte hulphond Hero van Zoës gehandicapte broertje. In Een pony op driehoog proberen de DierenRidders de pony die ze op Marktplaats van Nora's verjaardagsgeld hebben gekocht, verborgen te houden. In De hond van nummer 13 komen de vijf in actie als Pieters buurjongen zijn hond schopt. In De papegaai in de kast zoeken Amy en haar vrienden de papegaai van Amy's oma, die is ontsnapt toen hij niet mee mocht verhuizen naar het woonzorgcentrum. En in Een kans voor een kat schieten de DierenRidders hun klasgenoot Koen te hulp als hij door geldgebrek zelfs zijn kat naar het asiel moet brengen.

Groep 7 & 8

Niet thuis
Jacques Vriens

Hannah woont niet thuis, maar in een leefgroep van zeven kinderen. Allemaal hebben ze hun eigen bijzondere verhaal. Ze kunnen het niet altijd goed met elkaar vinden, maar als het erop aankomt, laten ze elkaar niet in de steek. 
Dan vangt Hannah een geheim gesprek op tussen de groepsleiders. Er moet bezuinigd worden in de jeugdzorg en dat heeft ingrijpende gevolgen. Zodra de kinderen erachter komen wat er aan de hand is, verzinnen ze samen een spannend en gewaagd plan.

Waarom je (meestal) gek bent op
Esther Walraven

Waarom is het belangrijk en fijn om vrienden te hebben? Waarom lijk je op je familieleden? Hoe komt het dat je best vaak ruzie hebt met je broer of zus, terwijl die tegelijk je beste vriend(in) is? Weet jij hoe het voelt om verliefd te zijn? En eh... hoe gaat dat eigenlijk, seks?
Dit boek staat boordevol weetjes over vriendschap, familie, liefde en voortplanting, voor nieuwsgierige kinderen die precies willen weten hoe alles zit. 

Het Ministerie van Oplossingen
Sanne Rooseboom

De vader van Nina is postbode en neemt op een dag een brief mee naar huis aan het mysterieuze Ministerie van Oplossingen. De brief is van de 9-jarige Ruben die op school gepest wordt door de gemene Sophia en haar vriendinnen. Hij hoopt dat het ministerie hem kan helpen. Nina besluit samen met haar beste vriendin, Alfa, Ruben te gaan helpen. Dankzij Ruben en zijn stokoude buurvrouw ontdekken ze dat er wel degelijk een Ministerie van Oplossingen heeft bestaan. Ze kunnen zelfs meehelpen aan het opnieuw oprichten ervan, als Sophia hun geheim tenminste niet ontdekt…

Dummie de mummie en de gouden scarabee
Tosca Menten

Stel je voor. Je heet Goos Guts, je bent doodnormaal en je woont in het saaiste dorp van de wereld. Op een dag loop je je slaapkamer binnen, je ruikt iets vies, kijkt rond, en je ziet ineens een mummie in je bed. Wat doe je dan? Ja, je schrikt je een ongeluk, natuurlijk. En dan doe je je ogen dicht, je telt tot tien en dan is hij weer weg. Maar stel je nou eens voor, hè, dat die mummie daar na die tien tellen nog steeds ligt En na twintig tellen ook! Wat doe je dan?

Het (on)gewone verhaal van Bo (en Tom)
Tineke Honingh

De twaalfjarige Bo verhuist van de stad naar een oude boerderij aan de rand van een dorp. Een nieuwe omgeving, een nieuwe school. Ze kijkt ernaar uit – en ziet ertegenop. Alles hangt af van haar eerste schooldag. En die verloopt funest. Net als Bo denkt dat het weer hetzelfde liedje zal worden als op haar vorige school, ontmoet ze Tom.

Dankzij Toms bravoure en doortastendheid ontdekt Bo dat je met een beetje lef ineens veel meer kunt zijn dan de anderen ooit in je hebben gezien; dat je zelfs jezelf versteld kunt laten staan. Net als ze Tom begint te vertrouwen, doet hij iets vreselijks en ligt Bo’s verleden ineens op straat. Door Toms poging om het goed te maken ontdekt Bo waarom hij haar helpt. Een ontdekking die alles voorgoed zal veranderen.