Dummie de mummie-serie

Dummie de mummie: alle boeken op een rijtje!

Dummie de mummie is een superleuke boekenserie geschreven door Tosca Menten. Het eerste deel verscheen in 2009 en sindsdien is er ieder jaar een nieuw boek verschenen. De Dummie de Mummie-serie is heel erg leuk voor kinderen van 8 tot 12 jaar. Hij werd bekroond met verschillende prijzen, waaronder de eerste prijs van de Nederlandse Kinderjury in 2016. Ook zijn er al drie Dummie de Mummie-films gemaakt. In 2018 verschijnen de eerste twee boeken uit de serie voor het eerst in het Engels, en wordt de Nederlandse editie in een nieuw jasje gestoken, speciaal voor Dummie´s tienjarig jubileum!

Dummie de mummie en de gouden scarabee

Stel je voor. Je heet Goos Guts, je bent doodnormaal en je woont in het saaiste dorp van de wereld. Op een dag loop je je slaapkamer binnen, je ruikt iets vies, kijkt rond, en je ziet ineens een mummie in je bed. Wat doe je dan? Ja, je schrikt je rot, natuurlijk. En dan doe je je ogen dicht, je telt tot tien en dan is hij weer weg.
Maar stel je nou eens voor, hè, dat die mummie daar na die tien tellen nog steeds ligt… En na twintig tellen ook…! Wat doe je dan?

Dummie de mummie en de tombe van Achnetoet

Dummie, Goos en Klaas reizen naar Egypte om samen het graf van Dummies vader, farao Achnetoet, te zoeken.  Maar Egypte is na vierduizend jaar helemaal veranderd en het graf van Achnetoet is nergens te vinden. Dan gebeurt er iets verschrikkelijks en plotseling zijn Goos en Dummie in groot gevaar…

Dummie de mummie en de sfinx van Shakaba

Dummie neemt een besluit: Als hij niet groot kan worden en ook geen koning, wil hij in ieder geval net zo beroemd worden als zijn farao-vader. Vol zelfvertrouwen doet hij mee aan een bijzondere wedstrijd. Maar ondertussen Goos heeft een ander plan. Ergens op aarde bevindt zich een geheimzinnig beeldje – de sfinx van Shakaba. Misschien kan dat machtige beeldje Dummie helpen?

Dummie de mummie en het masker van Sebek-ra

Maashi! Maashi! De klas van Dummie en Goos mag meedoen met een optocht! Op aanwijzing van Dummie maken ze met z’n allen een prachtige wagen van de Nijl. Maar tijdens de optocht gooit Anna-Lies roet in het eten. Er gebeurt iets verschrikkelijks en Dummie moet vluchten. Niemand weet waar hij is.

Dummie de mummie en de dans van de cobra

Gebouwen waarop je aan wolken kunt krabben? Een trein onder de grond? Een groene indiaan in het water? Maashi! Dummie en Goos zijn in New York! Als ze ook nog eens mogen meespelen met de honkballers van de New York Cobra’s, kan hun vakantie niet meer stuk. Maar dan raakt Dummie hun mascotte kwijt en plotseling gaat alles verkeerd…

Dummie de mummie en de ster van Thoeban

Maashi! Dummie, Goos en Klaas mogen naar een sterrenwacht in Oostenrijk! Dummie is dolblij, want tussen de sterren woont zijn vader, koning Achnetoet. Eenmaal in Oostenrijk verloopt niet alles volgens plan. Ze leren wel skiën, maar ’s avonds is het steeds bewolkt. En als het eindelijk helder is, kan Dummie zijn vader niet vinden. Dan raken Dummie en Goos verzeild in een sneeuwstorm en er gebeurt een ramp. Kunnen de sterren hen redden?

Dummie de mummie en de drums van Massoeba

De koning komt op Koningsdag naar Polderdam en de klas van Dummie en Goos mag op het stadhuis de aubade zingen. Op de rommelmarkt vindt Dummie een oude trommel vol amuletten uit Afrika. Volgens de marktkoopman zitten er geheime krachten in. Als meester Krabbel ziek wordt, krijgen ze de liefste invaljuf van de wereld en Dummie mag op Koningsdag onverwacht een hoofdrol spelen. Maar dan verdwijnen de amuletten. Opeens gaat alles mis. Dat komt toch zeker niet door die trommel…?

Dummie de Mummie en de smaragd van de Nijl

Eeuwenoude gebouwen, prachtige fonteinen en een wereldberoemde pizzabakker… Maashi! Dummie en Goos zijn in Rome! Op de camping ontmoeten ze de schrijver Herman. Hij is op zoek naar de betekenis van een vreemde inscriptie. Die lijkt te gaan over de groene smaragd van keizer Nero. Maar Dummie herinnert zich een heel andere smaragd, eentje uit zijn land! Zou die inscriptie misschien daarover gaan? 

Dummie de Mummie en het geheim van Toemsa

Maashi! Dummie en Goos gaan op schoolreisje. In de dierentuin ontmoeten ze krokodillenverzorger Hamid en zijn lievelingskrokodil Toemsa. Tot Hamids verdriet moet Toemsa binnenkort verhuizen. Alleen een wonder kan dat nog tegenhouden. Kon Toemsa maar iets bijzonders doen tijdens de jubileumparade in de dierentuin. Maar krokodillen kun je niks leren. Of wel?

De boeken van Tosca Menten zitten boordevol vreemde personages en bizarre situaties. Haar rake humor en ongebreidelde fantasie laten kinderen van alle leeftijden lachen. Zelf zegt ze:
'Kinderen kunnen uitstekend tegen gekke, ongewone en griezelige dingen. En het allerbelangrijkste vind ik dat ze af en toe hardop in de lach schieten.'