Interview Esmée over Chef Sjef

Zoek je mee met Chef Sjef?

Afgelopen jaar kwam Chef Sjef uit, een kijk- en zoekboek getekend en geschreven door Esmée van Doorn. Chef Sjef is wel een heel bijzonder boek, want in het boek leert Sjef een heleboel gerechten die hij helemaal niet kent! Wij vroegen Esmée hoe ze op het idee kwam voor dit boek en hoe het boek uiteindelijk tot stand kwam.

Hoe kwam je op het idee voor Chef Sjef?

Ik zag bij een programma iemand met een grappige naam voor zijn beroep, een opticien die meneer Bril heet (echt waar). Toen ging ik met een vriend nog meer grappige namen verzinnen:
Ed Raket voor een astronaut of tandarts Snoep. En ineens was Chef Sjef er. Ik maak veel educatieve materialen voor op basisscholen, ook over gezonde voeding. Het verbaast mij altijd als ik op een school ben dat kinderen nog nooit een tomaat hebben gegeten. Of geen idee hebben waarvan pindakaas is gemaakt. Dat wil ik met Chef Sjef laten zien. Chef Sjef vond ik echt een naam passend bij een konijn. En konijnen eten worteltjes. En welk kind houdt nou niet van worteltjes. Chef Sjef staat dus voor mij gelijk aan een kind dat allerlei lekkere producten nog moet ontdekken.

Wist je altijd al dat Chef Sjef een kijk- en zoekboek moest worden?

Mijn eerste idee was een aan-tafel-voorleesboek. Als een kind zou zeggen: ik lust geen spruitjes, dan kwam het grote Chef Sjef boek erbij met een leuk verhaal, waardoor spruitjes ineens veel lekkerder worden. Amerikaanse wetenschappers hebben ontdekt dat het heel simpel is om kinderen meer groenten te laten eten: geef het gewoon een leuke naam! Het kijk- en zoekboek laat heel kleine kinderen al zien waar al dat lekkere eten vandaan komt. Zo moeten ze wel van al dat lekkers gaan houden.

Er komen allemaal verschillende dieren langs bij Chef Sjef, welk is jouw favoriet?

Evert Zwijn is mijn favoriet. Ondanks dat het een wildzwijn is, is hij heel knuffelig om te zien. Ik zou niet raar opkijken als ik hem met zijn mandje een keer tegenkom in het bos, op zoek naar paddenstoelen.

Chef Sjef gaat over koken, hou je zelf ook van koken? Wat maak je het liefst?

Ik ben dol op koken en maak eigenlijk van alles: groentetaarten, bijzondere lasagne variaties of soepjes. Ik ben dol op dingen snijden en ik haal ook graag boodschappen.

Wat vind je het allerleukste aan tekenen?

Dat je met een tekening duidelijk kan maken waar je misschien anders 100 woorden voor nodig hebt; vooral bij verdrietige situaties. En de vrolijke kleurtjes. En dat je dingen kunt tekenen die helemaal niet kunnen. En dat je er mensen blij mee kunt maken.

Je maakt vaker verhalen over dieren, wat maak je dan eerst, het verhaal of de tekening?

In het geval van Chef Sjef begon het met een naam, toen kwam het verhaal en daarna de tekening. Vaak is er wel al iets van een idee voor een avontuur maar teken ik pas na een paar dagen, vaak op een moment dat ik er helemaal niet mee bezig ben, ineens een het beestje op papier. Dat is altijd een mooi moment.

Is het moeilijk om het verhaal/de tekening er daarna bij te maken?

Nee dat gaat vanzelf. Soms ben ik een paar dagen heel chagrijnig, want dan wil ik te snel. Dan wil ik al gaan tekenen terwijl ik in mijn hoofd nog niet echt een beeld heb. Dan moet ik het gewoon een paar dagen in mijn hoofd laten rijzen. Het komt altijd goed, alleen soms duurt het iets langer. Achter een wit papier gaan zitten zonder idee werkt bij mij niet. Zodra alles in mijn hoofd zit, lijkt het vanzelf op papier te komen.

Leuk weetje:

Wist je dat Chef Sjef, net als Esmée, ook een teckel heeft. In al Esmée’s verhalen kom je ergens een teckel tegen. En een muizengaatje voor ratje Toe, maar dat is weer een ander verhaal!

Esmée van Doorn is opgegroeid onder de tekentafel van haar vader (www.doorned.nl). Ze is, zoals men dat noemt, een creatief beest: ze schrijft, tekent, verzint, produceert, ontwikkelt en maakt producten waar de wereld een stukje mooier van wordt.

www.pompidou-art.nl