Interview Lang Geleden... in het theater

Arend van Dam over 'Lang geleden...' in het theater

Lang geleden… het populaire boek van Arend van Dam en Alex de Wolf is omgetoverd tot een swingende familiemusical. Van Hoorne Entertainment brengt vanaf begin 2018 Lang geleden… naar 26 theaters in het land. Tijdens deze muzikale tijdreis kom je oog in oog te staan met prins Willem van Oranje, met Hugo de Groot die in een boekenkist uit Slot Loevestein ontsnapte en met de jonge Jacoba van Beieren, die op haar vijfde uitgehuwelijkt werd aan een Franse prins. Arend van Dam mocht deze speciale voorstelling als eerste bijwonen en vertelde ons wat hij er van vindt om zijn verhalen op het podium te zien. Wil je weten wat hij er zo speciaal aan vindt? Lees dan snel verder!

Hoe is het om je eigen verhalen op het podium tot leven te zien komen? Is dit iets wat je heel graag wilde?

Natuurlijk droomt elke schrijver ervan dat zijn boeken worden verfilmd of in het theater terecht komen. Maar dat leek me bij mijn verhalenbundels niet haalbaar. Het was dan ook een ongelofelijke verrassing toen ik hoorde dat Van Hoorne het aandurfde om van het boek Lang geleden... een muzikale voorstelling te maken. Ik kreeg ook alle ruimte om mee te denken over de hoofdpersonen. Ik heb de scriptschrijvers voorzien van stapels met informatie.

Er worden 3 verhalen verteld, over Jacoba van Beieren, Willem van Oranje en Hugo de Groot. Welke vind jij zelf het mooiste?

Voor ons land was Willem van Oranje het belangrijkst. Niet voor niets wordt hij de Vader des Vaderlands genoemd. Maar een vrouw als Jacoba mocht niet ontbreken. We denken bij ridders altijd aan mannen. Maar Jacoba mocht er ook zijn! Het verhaal over de ontsnapping van Hugo in een boekenkist is voor toneelmakers een fantastische uitdaging. Dus, sorry, ik kan niet kiezen!

Wat is het meest bijzondere aan de opvoering van deze verhalen?

Het bijzondere is volgens mij dat je naar een voorstelling kijkt, dat je totaal wordt meegesleept door de wonderlijke verhalen, en dat je dan achteraf zegt: ‘Nu snap ik waarom Jacoba zo boos was. Nu begrijp ik pas waarom Hugo de Groot zat opgesloten in Slot Loevestein. Nu vergeet ik nooit meer wat Willem van Oranje voor ons land heeft gedaan.’

-

Laat de theatervoorstelling je op een andere manier naar de verhalen kijken?

Om eerlijk te zijn: met mij valt er niet zoveel te lachen. In mijn boeken ben ik vooral heel serieus. In de geschiedenis gaan nu eenmaal veel dingen mis. Maar op het toneel blijkt ineens dat we samen ook enorm kunnen lachen om wat er vroeger is gebeurd. Dat komt vooral door de acteurs. Die maken van de historische helden heel gewone mensen die op een heel grappige manier hun best doen om iets van het leven te maken. En dat klopt ook helemaal. Willem van Oranje heeft natuurlijk nooit bij zichzelf gedacht: Nu ga ik eens even de held uithangen. Nee, ook hij ploeterde voort en probeerde er het beste van te maken.

Wat vond je het grappigste aan de voorstelling?

Het grappigst is dat de acteurs spelen dat ze figuren uit de geschiedenis spelen. Ze vallen soms uit hun rol. Dan is Hugo de Groot ineens een acteur die ruzie maakt met zijn vrouw over het acteren. Dan zegt zijn vrouw: ‘Maar je doet het ook helemaal verkeerd. Zo is het niet echt gebeurd.’ En dan spelen ze de hele scène weer opnieuw, maar dan anders. Dat geeft een ontzettend komisch effect. Wat ik ook zo leuk vind, is dat de acteurs zich gewoon op het podium verkleden. Dan hebben ze ineens andere kleren aan en spelen ze iemand anders.

Het verhaal van Willem van Oranje is een heel spannend verhaal, is het op het podium ook zo spannend?

Ja, heel heftig. Ik heb me wel even afgevraagd of kinderen dat aankunnen. Moet je op het toneel laten zien dat Willem van Oranje in de val wordt gelokt en wordt doodgeschoten door Balthasar Gerards? Maar ja, je kunt de geschiedenis achteraf niet mooier maken dan hij is. En de acteurs hebben het op zo’n mooie manier opgelost dat ik er nu helemaal achter sta. En nee, hóe ze dat doen, daar ga ik niets over verklappen.

Waarom moeten wij allemaal Lang geleden… in het theater gaan zien?

Ik heb de hele voorstelling op het puntje van mijn stoel gezeten. Heb ik al verteld dat de acteurs ook nog eens geweldige muzikanten zijn? Alle muziek wordt live door henzelf gemaakt. Ik vond de battle tussen Willem van Oranje en Philips de Tweede een absoluut hoogtepunt. Een koning en een prins die elkaar al gitaar spelend te lijf gaan!

Dus ik zou willen zeggen: laat je meevoeren door deze waargebeurde verhalen. Er gaat een wereld voor je open!