Interview Mijke Pelgrim Dex

MIJKE PELGRIM VERTELT OVER DEX

Dex zou zeggen: 'Geen stress, neem een tosti.'

Dex is het eerste boek dat je uitbrengt. Hoe spannend vind je dat?

Heel spannend. Maar vooral ook heel erg leuk! 

Waarom heb je ervoor gekozen om Dex voor kinderen uit groep 7 en 8 te schrijven, en niet voor beginnende brugklassers?  

Ik ben Dex gaan schrijven omdat ik dat leuk vond. Over de doelgroep heb ik niet enorm nagedacht. Pas naderhand besefte ik dat het heel geschikt is voor kinderen uit groep 7 en 8. De meeste kids vinden het namelijk leuker om over oudere kinderen te lezen. Maar Dex kan ook heel goed door beginnende brugklassers gelezen worden.

Dex is een stoere jongen, zit daar een bepaalde gedachte achter?

Niet echt. Ik had gewoon lol in het karakter van Dex. Voordat ik aan hem begon was ik jaren bezig geweest aan een verhaal over een droevig meisje. Toen dat klaar was en ik op de bank belandde met een gebroken enkel  had ik behoefte aan iets heel anders en zo kwam ik bij Dex uit. Achteraf vind ik het heel leuk dat Dex een jongen is. Dat spreekt meisjes aan, maar ook jongens. En dat is belangrijk, over het algemeen pakken jongens minder snel een boek.

Je bent zelf leraar op de middelbare school, waar je les geeft in het vak Engels, hoe heeft dat invloed gehad op Dex?

Op verschillende manieren. Je maakt op school elke dag dingen mee die je raken, die grappig zijn of ontroerend. Ik vind het leuk om die dingen te beschrijven. Ik had Dex nooit kunnen schrijven als ik geen leraar was geweest. Ik heb toen Dex van een manuscript een boek werd, veel gehad aan mijn leerlingen. Een aantal van onze brugklasleerlingen hebben feedback gegeven op de omslag, Jelle, uit mijn derde klas van vorig jaar verzon het woord 'ellende' voor de ondertitel. En Luuk uit dezelfde klas testte voor me uit of je een simpele PowerPoint-presentatie kunt maken  in 5 minuten zoals Dex en Wahid dat doen. Superhandig dus, dat lesgeven van mij!   

Hoe was jouw eigen middelbare schooltijd?

De brugklas vond ik geen pretje. Ik was net verhuisd, dus ik kende niemand op mijn middelbare school en toen ik startte had ik ook nog een gebroken arm. Maar het kwam helemaal goed hoor! Ik heb een ontzettend leuke tijd op de middelbare school gehad. Ik zat in de redactie van de schoolkrant en de feestcommissie en dat ik ook nog huiswerk had was een beetje bijzaak.

Heb je één tip van Dex of van jezelf aan alle zevende- en achtste groepers?

Dex zou zeggen: 'Geen stress, neem een tosti.' En mijn tip is dat je een middelbare school vooral moet kiezen op hoe je je er voelt. Of je denkt: ja, hier zou ik wel een jaartje of vier-vijf-zes kunnen rondlopen. Want dan heb je de goeie te pakken. Als je nog meer brugklastips (bijvoorbeeld over tassen inpakken en plannen) wilt hebben kun je een kijken op mijn site: www.mijkepelgrim.nl