Interview Vivian den Hollander KBW2017

VIVIAN DEN HOLLANDER: ‘ZELF BEN IK NIET ZO’N HELD’

Het is bijna Kinderboekenweek, de leukste week van het jaar! Vivian den Hollander is schrijfster van onder andere Opa’s griezelige gasten en Lekker nooit niet bang! twee boeken die ze speciaal voor het griezelthema van dit jaar schreef. We stelden haar een paar vragen over deze te gekke week en wat zij ervan vindt.

Binnenkort begint de Kinderboekenweek weer. Het thema van dit jaar is griezelen. Wat vindt je van dit thema?

Het is een spannend thema, dat is zeker. Zelf ben ik niet zo’n held. Ik zou niet gauw schrijven over rammelende skeletten, geesten en vampiers. Maar wel over kleine angsten bij kinderen: zoals bang zijn in het donker, denken dat er iets onder je bed ligt en dieren die er eng uitzien maar best heel lief zijn.

Wat is je favoriete thema voor een boek?    

Dat is een lastige vraag. Ik probeer altijd zo te schrijven dat kinderen zich kunnen herkennen in een boek. Ze komen in een situatie of avontuur terecht die ze zelf ook mee hadden kunnen maken. Afhankelijk van het leeftijdsniveau schrijf ik dan de tekst. Kaat en Ko is bijvoorbeeld een AVI-doorlees-verhaal over een dromerig meisje aan zee. Zelf hou ik ook erg van de zee, dus dat helpt bij het schrijven. Veel beginnende lezers lezen heel graag de voetbalboeken over De Effies. ‘Omdat het zo herkenbaar is,’ zei een moeder me pas. ‘En nooit kinderachtig.’

Het boek dat je voor de Kinderboekenweek 2017 schreef heet Lekker nooit niet bang!. Ben je zelf ergens bang voor?

Vroeger dacht ik vaak dat er een beest onder mijn bed lag. Of schrok ik van een schaduw op de muur. En nu…? Eerlijk gezegd vind ik spinnen nooit zo leuk…

Bij ‘Lekker nooit niet bang’ heb je een voorstelling gemaakt met Mattie Poels.

Mattie Poels en ik traden al vaker samen op, we spelen meer voorstellingen, zoals een piraten-meezing voorstelling over Kaat en Ko. Mattie is enorm muzikaal en kan veel instrumenten bespelen. Dit keer dus een voorstelling over Jimmy en Lisa. We zijn druk bezig met het oefenen van de liedjes en de verhaallijn. En Mattie laat ook spannende geluiden horen. En wat super is: de voorstelling is al heel vaak geboekt!

Heb je een speciale herinnering aan een eerdere Kinderboekenweek?

Een keer had ik op een drukke dag mijn usb-stick met mijn programma op een andere school laten liggen. Paniek.. Want nu had ik geen illustraties bij me! Gelukkig stuurde mijn man die heel snel via de computer op naar de school en ging alles weer goed. Maar zonder steun in de Kinderboekenweek van thuis kunnen schrijvers niet, dat is wel duidelijk.

Hoe kwam je aan het verhaal voor Opa’s griezelige gasten?

Vorig jaar verzon ik een bijzondere, sportieve opa. Hij heet opa Bak en is de oppas van Tom en Mila. Saskia Halfmouw, de illustrator, maakte opa Bak precies zoals ik me had voorgesteld. En omdat opa Bak zo leuk is, beleeft hij een tweede avontuur. Dit keer krijgt hij bijzondere logees. En als Tom en Mila in de schuur kijken, schrikken ze echt!

Wil je meer lezen over Vivian den Hollander en haar boeken? Kijk dan eens op haar pagina.