Juf Sanne - Doe mee aan de Boekenbingo!

DOE MEE AAN DE BOEKENBINGO!

Column van Juf Sanne

In 2014 las ik een artikel van Jacques Vriens over hoe hij na diverse bezoeken als kinderboekenambassadeur aan een aantal pabo’s had vastgesteld dat aankomende leerkrachten te weinig kennis hebben van jeugdliteratuur. De enige oplossing: lezen. Om ze een handje te helpen maakte Jacques een tiplijst, gebaseerd op verschillende genres, auteurs, leeftijden en een mengeling tussen oude en nieuwere titels.

Dat bracht mij op een idee. Waarom alleen pabo-studenten deze titels laten lezen? Waarom ook niet de huidige leerkrachten? Ik plaatste de zestig titels op een bingokaart en deed een oproep online: Beste leerkrachten, doe mee met de boekenbingo en lees zestig titels in vijf maanden tijd! En zo geschiede.

Ik kreeg mooie reacties van leerkrachten. Een van hen, Helga Wolters, vroeg mij of haar groep leerlingen, die dat zelf graag wilde, mocht meelezen. Maar NATUURLIJK mag dat! Haar leerlingen gingen alle bibliotheken in Utrecht af om de benodigde titels in huis te halen en er werd enthousiast gelezen.

Een andere juf mailde mij dat de kinderen zo enthousiast waren geworden over lezen, dat ze daarmee eigenlijk al gewonnen hadden. Dat was precies mijn bedoeling. Het leesplezier staat voorop, zo’n prijs is bijzaak. Maar het helpt blijkbaar wel om kinderen en leerkrachten aan het lezen te krijgen. Daarom gingen we in 2016 door met de boekenbingo en dit keer benadrukte ik dat kinderen ook mee mochten lezen. Ik vroeg twintig auteurs en illustratoren om elk drie titels te noemen voor onder-, midden- en bovenbouw en zo werd een hele nieuwe lijst samengesteld.

Je kunt nog meedoen!

Ook dit jaar hebben veel auteurs weer geholpen een prachtige lijst samen te stellen, onder wie Jacques Vriens, Janneke Schotveld, Arend van Dam, Tosca Menten en Vivian den Hollander. Ze mogen daarbij één titel van eigen hand noemen. De opdracht blijft hetzelfde: lees zestig kinderboeken in vijf maanden tijd. De einddatum is 5 juni 2017 en je kunt echt nog meedoen!

Enthousiasmeer je ouders, kinderen, school, club en lees! Je kunt ook per bouw meedoen, of titels voorlezen. Ik doe trouwens zelf ook mee, mocht je je dat afvragen. Oké, eerlijk is eerlijk. Ik ben uitgesloten van deelname en kan geen prijs scoren. Mijn prijs is het grootst van allemaal: ieder kind en iedere volwassene die ik met de Boekenbingo aan het lezen heb gekregen.

Je kunt alles over de boekenbingo nalezen op: http://www.jufsanne.com/2017/01/de-juf-sanne-boekenbingo-2017-gaat-van-start/

Juf Sanne Ramakers is oprichter van jufsanne.nl en de Kleuteruniversiteit. Voor De leukste kinderboeken schrijft ze regelmatig een column over haar ervaringen. Samen met haar man en twee kinderen woont ze in een huis dat helemaal gevuld is met boeken.