Juf Sanne interviewt Jacques Vriens

JUF SANNE INTERVIEWT JACQUES VRIENS

Juf Sanne reisde naar Limburg om een video op te nemen met Jacques Vriens. Hij legt uit waar zijn nieuwe boek Smokkelkinderen over gaat, beantwoordt de vragen van Juf Sanne en vertelt waar hij inspiratie voor zijn boeken vandaan haalt.

Smokkelkinderen gaat over Arie. Hij woont aan de grens van België en zijn vader is een smokkelaar. Hij smokkelt boter, ook wel ‘het vette goud’ genoemd, omdat het bij onze zuiderburen twee keer zo duur is. Arie ziet uit naar de dag waarop hij voor het eerst mee mag smokkelen. Helaas zijn er verraders in het dorp en er ontstaat onrust…

Inspiratie
Jacques Vriens vertelt dat hij zich voor zijn boeken laat inspireren door gebeurtenissen in zijn eigen leven. Doordat hij zelf veel op pleintjes geeft gewoond, kwam hij op het idee voor De kinderen van het Kattenpleintje. ‘Het wonen op een pleintje heeft iets speciaals. Je bent een soort klein dorpje binnen een stad of een dorp.’ Niet alles wat hij schrijft is gebaseerd op het echte leven, fantasie en werkelijkheid lopen altijd een beetje door elkaar.

Historische boeken
Bij historische boeken is dit anders, hiervoor doet Jacques meer onderzoek. Zijn eerste historische boek Weg uit de Peel was het begin van een aantal historische verhalen, waarvoor hij op onderzoek uitging. Voor zijn boek Tien Torens Diep ging hij op zoek naar mensen die zijn opgegroeid in een mijnwerkersdorp.

Wil je weten wat Jacques Vriens nog meer te vertellen heeft? Bekijk dan hier het tweede deel van het interview.

Vlog 7 interview jacques vriens