Kinderboekenleestip bij Nationale Herdenking 15 augustus

KINDERBOEKENLEESTIP BIJ NATIONALE HERDENKING 15 AUGUSTUS

Op 15 augustus is de jaarlijkse herdenking voor de slachtoffers van de Japanse bezetting van Nederlands-Indië. Op die dag in 1945 kwam er, met de bevrijding van Nederlands-Indië, een einde aan de Tweede Wereldoorlog voor het volledige Koninkrijk der Nederlanden. Ieder jaar wordt bij het Indisch Monument in Den Haag stilgestaan bij de slachtoffers en gevolgen van de Japanse bezetting.

Gebaseerd op een waargebeurd verhaal

Vivian den Hollander schreef een ontroerend kinderboek dat zich in de oorlogstijd van 1939 - 1945 in Nederlands-Indië afspeelt: Alleen beer mocht mee. Ze baseerde het boek op de herinneringen van de oppas van haar kinderen, die als kind opgroeide in Nederlands-Indië en de Japanse aanval en de schokkende omstandigheden van een verblijf in een Japans interneringskamp meemaakte. 

Het verhaal van Alleen beer mocht mee

Alleen beer mocht mee vertelt het verhaal van Trudi, die met haar ouders, broer en zussen in Nederlands-Indië woont en een heerlijk leven leidt. Tot op een dag de Tweede Wereldoorlog uitbreekt en Japan Indië binnenvalt. Ineens zijn er overal Japanse soldaten en ook de Indische bevolking begint vijandig te doen. Op een dag wordt Trudi’s vader gearresteerd en niet lang daarna wordt de rest van het gezin gedwongen om naar een jappenkamp te verhuizen. Het leven in het kamp is hard – en soms zelfs gevaarlijk…

Lezen over onze geschiedenis

Deze zomer verschijnt Alleen beer mocht mee in een hernieuwde uitgave, met een sfeervol nieuw omslag. Het is een aangrijpend waargebeurd verhaal over opgroeien in oorlogstijd voor lezers vanaf tien jaar. Een aanrader voor wanneer je wilt dat kinderen meer leren over de koloniale geschiedenis of gewoon omdat het een mooi, ontroerend boek is.