Kinderen die lezen haten?

KINDEREN DIE LEZEN HATEN?

Column van Juf Sanne

“Er zijn geen kinderen die het lezen haten, er zijn alleen kinderen die het juiste boek nog niet gevonden hebben.”

Deze quote is een uitspraak van een Amerikaanse professor in Educatieve literatuur en kinderliteratuur: Frank Serafini. En hij verwoordt precies wat ik denk. Omdat de zomervakantie zich weer aangekondigd heeft, maken ouders zich soms (terecht) zorgen of hun kinderen geen achterstand oplopen als ze bijna of niet lezen in deze lange vakantie.

Voor mij betekent de zomervakantie juist heel veel lezen en ook mijn kinderen lezen een flinke stapel. Voor mijn dochter met eigen boekenvlog is dat geen probleem. Ze jaagt er de dikste boeken doorheen. Voor mijn zoon geldt dat minder. Hij vindt lezen wel leuk, maar vooral als er veel plaatjes in de boeken staan. Bijvoorbeeld Koning Eddie en de kwade keizer of De boomhut van 13, 26, 39, 52, 65 of 78 verdiepingen, het kan hem niet hoog genoeg gaan. (Dat is overigens pas een leuke manier om de tafel van dertien te leren!) Ik doe voor mijn beide kinderen mijn best om geschikte boeken te vinden en het is voor allebei even moeilijk. Het is namelijk niet zo, dat mijn leesgrage dochter álles leest. Ze is vooral fan van boeken waarin een vrouwelijk figuur de hoofdrol speelt die sterk en krachtig is. Het soort dat niet hulpeloos is en door de prins gered moet worden.

De laatste schooldag gaan we naar onze kinderboekenwinkel. We vieren dan de start van de vakantie met het uitkiezen van een boek. Dit is niet geheel zonder reden. Naast dat het natuurlijk gewoon heerlijk is om te lezen in de vakantie is het belangrijk dat kinderen blijven oefenen om verval in leesniveau te voorkomen. Wanneer een kind zes weken niet leest, kan hij last krijgen van het zogeheten summer learning loss fenomeen. Verschillende studies hebben uitgewezen dat kinderen dramatisch kunnen terugvallen in niveau omdat er te lang niet geoefend is.

Dat is ook de reden dat ik met dezelfde kinderboekenwinkel de Zomerleesbingokaart in het leven heb geroepen. Lezen moet namelijk leuk zijn. Op de kaart staan zonnetjes met daarbij een opdracht. Bijvoorbeeld: Lees 15 minuten op de bank, in bed, op een stille plek, met een ijsje etc. Een volle bingokaart én het insturen van een selfie als je de opdracht aan het doen bent, kan je een leuke prijs opleveren. Oja, en strips lezen telt ook als lezen!

Er zijn echt zulke leuke, mooie, grappige, ontroerende, geweldige, indrukwekkende boeken. En elk kind houdt van verhalen. Dus houdt ook elk kind van lezen, echt waar. En als dat toch niet zo lijkt te zijn, weet je hoe dat dan komt? Dan heeft jouw kind dus gewoon nog niet het juiste boek gevonden.

Veel leesplezier deze zomer!

Juf Sanne Ramakers is oprichter van jufsanne.nl en de Kleuteruniversiteit. Voor De leukste kinderboeken schrijft ze regelmatig een column over haar ervaringen. Samen met haar man en twee kinderen woont ze in een huis dat helemaal gevuld is met boeken.