Lees de hele zomer door

LEES DE HELE ZOMER DOOR

De zomervakantie is weer begonnen! Heerlijk eventjes geen school… Maar, blijven lezen tijdens de vakantie is heel belangrijk. Om een terugval in leesvaardigheid te voorkomen is het van belang om ook thuis te blijven lezen. Geen straf natuurlijk, want er zijn zoveel leuke boeken om de zomer mee door te komen! Wij zetten de leukste, spannendste en grappigste (voor)leesboeken voor deze zomer voor je op een rijtje. Zo kom je de zomer wel door!

Voorlezen

Is jouw kind nog te jong om zelf te lezen? Dat is geen punt, want er zijn ontzettend veel mooie prentenboeken om samen te lezen. Wat dacht je bijvoorbeeld van Voor aap van Mark Janssen en Suzanne Diederen? Dit schattige boek staat boordevol vrolijke en kleurrijke tekeningen. Een heerlijk simpel verhaal met een mooie boodschap, leuk om voor te lezen, maar ook leuk voor kinderen die net zelf gaan lezen. Of geniet samen van de lekkere voorleesrijmpjes in Een taart voor Tess van Marianne Busser en Ron Schröder. Dit prachtige boek staat boordevol leuke versjes over eten en aansprekende illustraties van Dagmar Stam.
Gaan jullie deze zomervakantie naar de Efteling? Met dit betoverende prentenboek van Sneeuwwitje kun je heerlijk nagenieten. Herkennen jullie het kasteel van de gemene stiefmoeder?
Al meer dan dertig jaar groeien peuters op met Dribbel. In Dribbels tractor kunnen kinderen meeleven met Dribbel als hij in de tractor rijdt en helpt op de boerderij. En extra leuk: dit boekje in de vorm van een tractor heeft echte wielen die kunnen ronddraaien! Zo is het boek ook leuk om mee te spelen!

Leren lezen

Begint jouw kind net met zelfstandig lezen? Dan zijn deze boeken zeker een aanrader! Kinderen die gek zijn op geschiedenis zullen smullen van Dat is knap! van Arend van Dam. In deze bundel maak je kennis met Rembrandt, Mondriaan en Leonardo da Vinci. Vanwege het oplopende AVI niveau (beginnend bij AVI-START naar AVI-M3) is dit boek perfect voor kinderen die net beginnen met leren lezen.
De Kaat en Ko-serie van Vivian de Hollander loopt op van AVI-niveau M3 naar AVI E3. Ietsjes moeilijker dus, maar zeker net zo leuk. Met deze spannende piratenverhalen met stoere illustraties is leren lezen in de zomer echt een feest! Met dit zomerse thema ook perfect voor op het strand. Er zijn al drie delen verschenen, Kaat en Ko, Kaat en Ko de zee op! en Kaat en Ko op zoek naar de schat, dus je hoeft je geen moment te vervelen.

7-9 jaar

Sam Breker en het gevecht van de superschurken en De melkwegschool zijn allebei hilarische graphic novels. Dit houdt in dat het verhaal grotendeels wordt verteld door plaatjes. De verhalen worden hierdoor meteen een stuk levendiger en er staat minder tekst in het boek. Ideaal voor de ‘niet-lezers’ onder ons dus, maar zeker net zo leuk voor de rest!
Botje & Co is alweer het derde deel over de avonturen van het robotje Botje en haar vriendinnetje Bibi. Dit keer gaan ze naar Parijs, de stad van de liefde! Er wordt een prestigieuze robotwedstrijd georganiseerd en uitvinder Appie doet daar natuurlijk aan mee, maar Botje heeft zo haar eigen ideeën over hun verblijf. Want tussen al die andere robotjes zit ook wel een hele speciale. Botje raakt helemaal hoteldebotel en verliest daarbij alle voorzichtigheid uit het oog. En dat heeft grote gevolgen… Dit boek, geschreven door Superjuffie!-auteur Janneke Schotveld, is niet alleen supergrappig, maar ook lekker spannend. Leuk voor meisjes én jongens.

10+

Ga deze vakantie op avontuur met Dummie de mummie! Omdat Dummie dit jaar alweer tien jaar in Polderdam woont wordt de hele serie in een nieuw kleurrijk jasje uitgegeven. Speciaal voor iedereen die de leukste mummie ter wereld nog niet kent én natuurlijk voor de echte fans. Want wie alle delen spaart, maakt de tekening op de ruggen compleet! Geniet deze zomer van Dummie de mummie en de gouden scarabee, Dummie de mummie en de tombe van Achnetoet, Dummie de mummie en de sfinx van Shakaba en Dummie de mummie en het masker van Sebek-Ra voor maar tien euro per stuk!
De korte verhalen van Jack Heath zijn niet alleen superspannend, maar ook zeer geschikt  voor kinderen die het lastig vinden om lange tijd geconcentreerd te lezen. 300 minuten, het eerste deel in de serie, en 400 minuten bevatten beide 10 korte verhalen waarin de held 30 minuten, in het geval van 300 minuten, of 40 minuten heeft om te ontsnappen uit een gevaarlijke situatie. Dit zorgt ervoor dat je ieder verhaal in één ruk uit wil lezen. En dat steeds in 30 minuten leestijd.
Op zoek naar een boek voor iets oudere kinderen? 2C is een bloedstollende thriller  voor kinderen van 12 jaar en ouder. Wanneer de klas 2C op werkweek gaat naar de Ardennen, blijkt er een bom aan boord van de bus te zijn. Niemand mag er nog in of uit, anders zal de bom ontploffen. Al snel blijkt dat iemand in de bus er meer van moet weten. Kent een van de leerlingen de bommenlegger? Of, erger nog: heeft iemand uit 2C zélf die bom verstopt?

Win een boek na keuze

Na al deze tips willen we natuurlijk graag jullie zomerleesfoto’s zien en daar kun je hele leuke prijzen mee winnen! Namelijk een boek naar keuze! Je mag kiezen uit alle boeken op onze website. Wat moet je daarvoor doen? Plaats jouw leesfoto (het hoeft niet per se een van deze boeken te zijn, als je maar leest!) voor het einde van de zomervakantie op Facebook en/of Instagram hashtags #deleukstekinderboeken en #zomerlezen. En vergeet ons niet te taggen op @deleukstekinderboeken. De leukste foto wint! De winnaar wordt in de eerste week van september bekend gemaakt mag dan zijn of haar boeken uitkiezen.