Lees met andere ogen: ADHD

LEES MET ANDERE OGEN: ADHD

Een boek is het perfecte middel om eens naar de wereld te kijken door de ogen van iemand anders. Er zijn boeken over kinderen die misschien een beetje anders zijn, omdat ze een verstandelijke of lichamelijke beperking hebben, of omdat ze in een andere tijd of cultuur leven. Het is voor kinderen niet alleen heel leuk om even vanuit de ogen van iemand anders te lezen, maar op deze manier zullen ze ook ontdekken dat er vaak meer overeenkomsten zijn dan verschillen.

Hoe is het bijvoorbeeld om ADHD te hebben? Dat lees je door de ogen van Indy in Alle Dagen Hartstikke Druk van Mirjam Mous.

Alle Dagen Hartstikke Druk

Volgens Indy’s moeder betekent ADHD Alle Dagen Hartstikke Druk. Indy vindt Alle Dagen Helden Daden eigenlijk veel beter klinken. Hij is gek op indianen. Zijn grote held is Sitting Bull, die zo stil kan zitten dat het net lijkt alsof hij uit een rots gehakt is. Indy kan juist helemaal niet stil zitten en niet iedereen is daar even blij mee…

Dit bijzondere verhaal wordt verteld vanuit Indy’s ogen. Kinderen kunnen zo dus echt ervaren wat ADHD inhoudt. Toch wordt het nooit zwaar. Met een grote hoeveelheid humor schrijft Mirjam Mous dit boek op een manier zoals iemand die zelf ADHD heeft dat zou kunnen doen: Indy springt van de hak op de tak en is ook tijdens het vertellen een echte stuiterbal. Toch lijkt niemand hem te begrijpen. Hij wil het graag goed doen, maar alles gaat steeds mis, waardoor hij steeds waarschuwingen en straf krijgt: hij is te druk, hij doet het niet goed, hij moet stoppen met schreeuwen… Op zulke momenten gaan de sirenes af in Indy’s hoofd.

Nieuwsgierig geworden en wil je meer weten? Door het lezen van Alle Dagen Hartstikke Druk ervaar je even hoe het is om net zoals Indy ADHD te hebben: een leuke en leerzame ervaring en misschien wel een beetje herkenbaar. Heb jij als (groot)ouder of leraar te maken met kinderen die ADHD hebben? Dan mag dit boek ook zeker niet missen in je boekenkast.