Leestips voor niet-lezers

PAKT JOUW KIND NIET ZO SNEL EEN BOEK...

... of heeft hij/zij het juiste boek nog niet gevonden?

Niet elk kind is een boekenwurm. Daar kunnen verschillende redenen voor zijn. Sommige kinderen spelen liever buiten, of zitten graag achter de TV. Ook kinderen die een korte spanningsboog hebben zullen niet zo snel een boek pakken. Wij helpen deze kinderen graag om hun eigen weg in het boekenwereldje te vinden, en hebben een paar manieren gevonden die lezen misschien wel wat leuker maken! 

Voor kinderen met een korte spanningsboog

Probeer 300 minuten van Jack Heath eens! In dit boek beleef je 10 keer 30 minuten spanning in 30 minuten leestijd. Je hoeft dus maar een half uurtje te lezen en dan begint er weer een heel nieuw verhaal! De verhalen zijn enorm spannend want het gaat over 10 verschillende helden die zich allemaal in een andere gevaarlijke situatie bevinden. Dit zorgt ervoor dat je ieder verhaal in één ruk uit wil lezen. In de kantlijn tellen de leesminuten af van 30 naar 0 – je weet dus precies hoe veel je al gelezen hebt. 

Als je niet zo van spanning en gevaar houdt kun je misschien eens een kijkje nemen bij de verhalenbundels van Arend van Dam. Iedere bundel heeft een ander informatief thema en bevat veel korte verhalen over boeiende onderwerpen. Zo zijn er boeken over de natuur in ons land, over feestdagen en binnenkort ook over de oude Grieken! Ieder boek bevat meerdere verhalen die ieder maar twee tot drie pagina’s lang zijn. Het volgende verhaal is dus zo in zicht! 

Voor kinderen die liever TV kijken

Een combinatie van boek en TV nog niet uitgevonden, maar heb je wel eens gehoord van graphic novels? In deze boeken worden de pagina’s grotendeels gevuld door plaatjes. Deze zorgen ervoor dat de verhalen meteen een stuk levendiger worden en er staat veel minder tekst in het boek staat. Vaak zijn de verhalen enorm grappig, je kunt dus echt lekker met de karakters meelachen. Er zijn verschillende levendige graphic novels beschikbaar, wat dacht je van De Melkwegschool, Koning Eddie of De Vreselijke Twee?

Voor kinderen die liever buiten spelen

Is jouw kind een echte avonturier? Er zijn ook een heleboel prachtige non-fictie boeken beschikbaar waar hij/zij talloze onderwerpen in kan ontdekken. Ons zonnestelsel bijvoorbeeld, of Hoe werkt dat?. Leven als een astronaut is ook heel leuk! In dit boek staan verhalen waarmee je alle uithoeken van het heelal ontdekt. Het is een adembenemende en vooral praktische handleiding voor iedereen die astronaut wil worden, al is het maar voor een dag. Leer hoe je door zwarte gaten moet navigeren, langs Jupiter moet scheren en de extreme kou overleeft. Leven als een astronaut lanceert je direct de ruimte in, dus hou je goed vast want je zult met dit boek geen moment stil zitten!