Lessuggestie: Dans de klas-haka & win!

LESSUGGESTIE: DANS DE KLAS-HAKA & WIN!

In Expeditie Toi Moko beleven Thom en Lin een spannend avontuur in Nieuw-Zeeland. Samen met Thoms vader brengen ze een toi moko terug, een afgehakt hoofd van een getatoeëerde Maori-krijger. Maar nog voor ze in het vliegtuig zitten op weg naar het land van de lange witte wolk, wordt duidelijk dat dit hoofd héél gewild is…

Kinderen leren in Expeditie Toi Moko van alles over de Maori. Als ze het boek uit hebben, kunnen ze zo een spreekbeurt houden over dit bijzondere volk. Maar spreekbeurten kunnen soms wel sáái zijn! Maak dit keer eens een klas-haka!

Een haka is een energieke, gezongen dans. Maori gebruiken die om zich aan anderen voor te stellen en om mogelijke tegenstanders duidelijk te maken dat met hen niet te spotten valt. Google maar eens op ‘Haka All Blacks’ en je ziet meteen waarom tegenstanders zenuwachtig worden als ze tegen de Nieuw-Zeelandse rugbyploeg moeten spelen.

Hoe dans je de haka?

Stap 1: Laat de leerlingen een haka-filmpje zien op YouTube, bijvoorbeeld ‘Haka All Blacks’.

Stap 2: Leg uit dat dit voor de Maori een manier van zich voorstellen is. Voorstellen om te imponeren.

Stap 3: Vraag de leerlingen na te denken over welke woorden hun klas kenmerken. Wat willen de leerlingen als klas uitstralen? Maak er samen een songtekst van.

Stap 4: Laat de leerlingen bedenken welke bewegingen bij hun woorden passen. Zoek inspiratie door nog een hakafilmpje te bekijken.

Stap 5: Wijs een leider aan die hard het intro kan schreeuwen zodat de rest kan antwoorden:

Leider: Sta klaar
Groep: WIJ STAAN KLAAR (trillen met handen voor het gezicht)

Leider: Wie zijn wij dan?
Groep: DE REGENBOOG (klap op de dijen)

Stap 6: En dan? Zingen en dansen maar! Wedden dat jullie klas het volgende scholentoernooi wint?

Win!
Is de haka geslaagd? Maak er dan een filmpje van en mail dit uiterlijk 14 april naar Fedor de Beer (f.h.de.beer@gmail.com). Hij uploadt het filmpje dan op de Facebookpagina van Expeditie Toi Moko. Het filmpje dat op 30 april de meeste likes heeft, wint een gesigneerd boek voor in de bibliotheek én Fedor de Beer komt op bezoek in de klas om over de Maori’s te vertellen, en natuurlijk om mee te dansen met jullie haka!