Lezen voor de lijst

Lezen voor de lijst – onze tips!

Leest jouw kind op school ook voor de lijst? Het is soms lastig om boeken te vinden die ook een beetje spannend zijn. Terwijl lezen zo leuk is! Zolang je maar de juiste boeken leest. In de eerste drie jaar van de middelbare school is het nog niet verplicht om de literaire klassiekers van Nederlandse bodem te lezen. Wacht daar dus vooral nog even mee, en kijk eerst eens naar de boekenlijst die wij voor jullie hebben samengesteld! Ook deze zijn allemaal geschreven door Nederlandse auteurs.

Het EOS-projectMirjam Mous
Mirjam Mous is bij uitstek dé auteur om te lezen voor de lijst. Haar Boy 7 is het meest gelezen boek onder scholieren in de onderbouw. Het EOS-project begint wanneer in een rustig natuurgebied het levenloze lichaam van de journalist Herman van Romondt wordt gevonden. De politie gaat uit van een ongeluk en doet de zaak daarmee af. Maar Mink, die diezelfde dag nog stage liep bij Herman, denkt dat er meer achter zit. Herman hield namelijk helemaal niet van natuur. En daarnaast was hij met een artikel bezig dat in zou slaan als een bom. Een ongeluk lijkt Mink té toevallig…
Het EOS-project is dit jaar door de Jonge Jury genomineerd als leestip! Kijk dit filmpje waarin een van de ambassadeurs van het Boekgenootschap Jonge Jury uitlegt waarom Het EOS-project zo’n enorm goed boek is.

LivestreamBuddy Tegenbosch
Rick heeft nog niet veel van de wereld gezien. Tot nu toe dan. Want na weer een mislukt schooljaar besluit hij om tijdens de kerstvakantie naar zijn achterneef in New York te gaan. In de metro ontmoet hij Kris. Ze is anders dan ieder meisje dat hij ooit ontmoet heeft. Dat is het begin van een absurde, twintig uur durende zoektocht dwars door Manhattan, met een basejump, een dragqueen, een ontvoering, een explosie, een kopstoot, en uiteindelijk... met Kris. Livestream leest haast als een game – het is razendsnel en zit vol actie. Het boek telt maar 192 pagina’s en is ook voor niet-lezers heel goed te doen!
Livestream is dit jaar door de Jonge Jury genomineerd als leestip! Kijk dit filmpje waarin een van de ambassadeurs van het Boekgenootschap Jonge Jury uitlegt waarom Livestream zo’n super spannend boek is.

De eliminatie Daniëlle Bakhuis
Wanneer de zestienjarige Chleo van Doren wakker wordt in een vochtige garage, weet ze meteen dat het mis is. Ze is opgesloten met negen anderen, waaronder een junk, een miljonair, een oude man in een rolstoel en een baby. Elimineer de helft om de anderen te laten leven, luidt de boodschap. Maar hoe overtuig je anderen ervan dat je de moeite waard bent, als je dat zelf eigenlijk niet vindt?
De eliminatie kwam in november 2017 uit. In 2014 verscheen haar eerste Young Adult thriller Zes seconden. Daarna is het een poosje stil geweest, maar nu is er dan De eliminatie, wat – net als al haar andere boeken – een ware pageturner is!

De KickHelen Vreeswijk
De zestienjarige vrienden Peter, Maurice, Steef, Danny en Frits wonen in een chique buurt. Ze hebben alles wat hun hartje begeert, maar ze vinden hun leven saai. Geïnspireerd door een gangsterfilm besluiten ze een wraakactie uit te voeren.
Na deze actie raken ze verslaafd aan de spanning, de angst en het gevaar. Om de beurt kiezen de jongens een nieuw slachtoffer, ze gaan steeds verder en proberen elkaar te imponeren. Tot het gruwelijk misgaat.
Helen Vreeswijk (†) is beroemd om haar misdaadverhalen. Ze werkte jarenlang bij de recherche en kwam zo in contact met jongeren die dader of slachtoffer zijn van een misdaad. Ze ging moeilijke onderwerpen niet uit de weg; haar boeken dienen als eyeopener, en zijn niet moralistisch.

Boy 7 Mirjam Mous
Een rugzak met daarin een kaart met de afbeelding van een gebouw, een sleuteltje van een kluis, een rolletje bankbiljetten en een mobiele telefoon: dat is alles wat een jongen die op een verlaten grasvlakte wakker wordt bezit. Wie is hij? Waar is hij? Wat is er gebeurd? Hij is zijn geheugen kwijt en het kost hem heel wat moeite om te achterhalen wie hij is.
Succesvol verfilmd in Nederlands én Duits!

PokerfaceBuddy Tegenbosch
Sem de Wit, zestien jaar, 5 vwo, speelt al heel zijn leven ijshockey. Als hij gevraagd wordt voor het eerste team, bedenkt hij zich geen moment en grijpt hij zijn kans. Hij krijgt twee weken de tijd om zich te bewijzen, maar merkt al snel dat het niet meevalt. Gelukkig is er één speler die vriendschap met hem sluit. Dave helpt Sem een hoger niveau te bereiken op het ijs en introduceert hem in de wereld van het pokeren. Sem lijkt aanleg te hebben en neemt steeds meer risico's in het spel. Totdat het op een avond gruwelijk uit de hand loopt … Pokerface werd in 2012 genomineerd voor de Crimezone Young Adult Thriller Award. Het was ook één van de kerntitels voor de Prijs van de Jonge Jury 2014.