Met andere ogen: cerebrale parese

MET ANDERE OGEN: CEREBRALE PARESE

Een boek is het perfecte middel om eens naar de wereld te kijken door de ogen van iemand anders. Er zijn boeken over kinderen die misschien een beetje anders zijn, omdat ze een verstandelijke of lichamelijke beperking hebben, of omdat ze in een andere tijd of cultuur leven. Het is voor kinderen niet alleen heel leuk om even vanuit de ogen van iemand anders te lezen, maar op deze manier ontdekken ze ook dat er vaak meer overeenkomsten zijn dan verschillen.

Hoe is het om cerebrale parese te hebben? Dat lees je door de ogen van Bo in Het (on)gewone verhaal van Bo (en Tom) van Tineke Honingh.

Het (on)gewone verhaal van Bo (en Tom)

Bo is een slim meisje van twaalf, leest graag dikke boeken van Thea Beckman, houdt van luiaards en gaat nergens heen zonder haar schrift. Ze gaat op een nieuwe school naar groep 8 en is ontzettend zenuwachtig. Ze wil graag vrienden maken, maar eerste ontmoetingen zijn voor Bo altijd zwaar. Doordat ze CP heeft, laat haar lichaam haar soms in de steek. Het is dan lastig om haar spieren onder controle te houden. Mensen denken soms dat ze niet goed bij haar hoofd is, terwijl ze geen verstandelijke beperking heeft, alleen een lichamelijke.

Op haar nieuwe school ontmoet ze Tom. Hij heeft de opdracht gekregen Bo wegwijs te maken. Eerst doet hij dit omdat zijn juf hem de opdracht heeft gegeven, maar als Tom voorstelt om samen leuke dingen te gaan doen, ontstaat er een vriendschap. Net als Tom leren we Bo kennen als een slim, grappig en vooral gewoon meisje met haar eigen hobby’s, voorkeuren en bijzonderheden. Maar dan komt Bo erachter dat er nog een geheime reden is dat Tom haar helpt…

Mooi aan Bo en Tom is dat het verhaal niet gaat over een meisje met CP, maar over vriendschap, van school veranderen, familie, pesten en andere herkenbare thema’s – voor kinderen zonder én met CP.

In deze recensie op de website van BOSK lees je meer over dit aandoenlijke, humoristische verhaal.

Cerebrale parese

CP (cerebrale parese) is een houding- en bewegingsstoornis die veroorzaakt wordt door beschadiging van de hersenen. CP is in Nederland de meest voorkomende oorzaak van (motorische) beperkingen bij kinderen. Bijna de helft van alle kinderen in de kinderrevalidatie heeft CP. Meer informatie vind je op www.bosk.nl.