nationale voorleesdagen 2018

Lees jij mee met De Nationale Voorleesdagen?

De Nationale Voorleesdagen zijn begonnen! Van 24 januari t/m 3 februari vindt alweer de 15e editie plaats. Anderhalve week lang staat alles in het teken van prentenboeken. Ssst! De tijger slaapt van Britta Teckentrup is het Prentenboek van het Jaar en er is een Prentenboeken top tien. Ook wij van De leukste kinderboeken maakten een selectie van onze prentenboeken die je zeker moet lezen!

Onze voorleestips

Zullen we spelen, Bout? van Nicole de Cock
Liefdevol prentenboek over een bijzondere vriendschap tussen een ezel en een muis.
Moertje wil opa en oma spelen met Bout. Oma's en oma's bakken graag koekjes en taarten en opa's houden van snoepen, maar Bout en Moertje vinden bakken ook leuk en houden ook van lekkere dingen. Opa's en omas doen graag een dutje als ze wat oefeningen gedaan hebben, maar Bout en Moertje vinden het ook fijn om even uit te rusten als ze druk gespeeld hebben. Dus... het maakt eigenlijk niet uit of je oud of jong bent, als je maar plezier hebt!

Olifant en de kist vol appels van Marianne Busser & Ron Schröder
Kleurrijk prentenboek over eerlijk delen.
In de dierentuin staat een kist vol appels. Voordat er ruzie over ontstaat, stelt olifant voor dat hij ze eerlijk onder alle dieren verdeelt. Dat is een goed plan! Olifant begint op te noemen wie een appel mag: eerst mogen ‘alle dieren met een slurf’ een appel uit de kist pakken, dan ‘het grootste dier’ en dan ‘alle dieren met slagtanden’ en zo gaat het door. Niemand durft er iets van te zeggen, maar olifant is zo de enige die van de appels mag eten – en dat terwijl het toch allemaal zo eerlijk geregeld leek…

De coole cowboy van Tjibbe Veldkamp & Wouter Tulp
Een spannend en vrolijk verhaal met levendige prenten van Wouter Tulp.
De coole cowboy is fijn aan het schieten, als jonkvrouw prinses opduikt in het wilde Westen. Zij wil dat hij haar romantisch redt van gemene ridders, dat hij ophoudt met dat geschiet, en dat ze op het einde trouwen. Een tijdloos prentenboek voor jongens en meisjes. Door de dialoog tussen de cowboy en de prinses is het boek ook heel goed na te spelen door kinderen. Vooral voor kleuters zal het boek heel herkenbaar zijn, aangezien in dit onderwerp verschillende tijdlijnen door elkaar lopen (er waren geen ridders in het wilde westen) en dit bij kleine kinderen vaak ook nog speelt. 

Roodkapje van Efteling & Mark Janssen
Efteling en Mark Janssen brengen Roodkapje tot leven!
Wie kent het sprookje van Roodkapje niet? Over het vrolijke meisje dat haar zieke oma in het bos koekjes gaat brengen. Roodkapje is al 65 jaar een van de meest herkenbare en geliefde iconen bij de Efteling, en nu heeft ze ook nog haar eigen prentenboek!

Broccoli in mijn ijs! van Emily MacKenzie
Een grappig en smakelijk verhaal, perfect voor fijnproevers en kieskeurige kinderen!
Thijs de dalmatiër houdt van zoet, suikerig en kleverig eten. NIET van groente en fruit. Dat is jammer, want zijn hele familie is al generaties lang groenteboer. Daarom bedenkt zijn familie een plannetje om Thijs toch enthousiast te maken over groente verbouwen en groente eten. Maar Thijs heeft zijn eigen plan en dat zal iedereen verrassen!

Chef Sjef van Esmee van Doorn
Vrolijk gekleurd kijk- en zoekboek over eten.
Chef Sjef kan toveren met worteltjes. In zijn restaurant smullen alle konijnen van zijn kookkunst.
Op een dag zitten er vreemde gasten aan tafel. Zij willen geen worteltaart, maar kaassouflé en paddenstoelensoep. Die gerechten heeft Chef Sjef nog nooit gekookt. En hoe maak je sushi of een omelet?

Ik wil op ballet van Anna Membrino
Mia wil op ballet, net als haar grote zus. Ze trekt haar balletpakje en haar maillot aan en dan is ze klaar! Maar met een goede outfit alleen ben je nog geen balletdanseres. Mia moet oefenen.
Dat valt nog niet mee… Gelukkig helpt haar zus haar, en samen dansen is toch wel het allerleukst!

Ik zie, ik zie wat jij niet ziet! van Marieke Oele
Ik zie, ik zie wat jij niet ziet! en het is… Een flamingo met een gekke hoed op, een giraf met een zonnebril en een hert met lampjes in zijn gewei. Kijk je ogen uit in dertien heel verschillende landschappen. Tel op elke spread twee keer tien dezelfde dieren. Zoek twee dieren met iets geks aan en nóg een ander beest. En waar zit toch dat piepkleine muisje verstopt? Dit aansprekende, interactieve peuterboek met zijn kleurrijke, grafische illustraties en retrolook biedt volop kijk- en telplezier voor alle kinderen vanaf twee jaar.

Dribbel naar het museum van Eric Hill
Stevig kartonboek met heel veel flapjes. Al meer dan dertig jaar groeien generaties peuters met Dribbel op. In dit nieuwe boekje kunnen kleine kinderen meeleven met Dribbel als hij samen met zijn moeder en Tom een bezoekje brengt aan het museum. Maar dan zien ze Dribbel opeens niet meer!
Dit verhaal is als de bestseller Waar is Dribbel? opgebouwd en neemt de peuter aan de hand mee op zoek naar Dribbel. Kijk achter de flapjes en ontdek allerlei leuke verrassingen!

Elmer in de sneeuw van David McKee
Vriendelijk dierenboek voor peuters en kleuters.
'Brrr… wat is het koud!’ zegt een van Elmers vrienden.
‘Dat valt wel mee,’ antwoordt Elmer, ‘het is alleen iets kouder dan normaal voor de tijd van het jaar. Kom, dan maken we een wandeling, daar warmen jullie van op.’ Na een tijdje komen ze bij een besneeuwde berg. Hoera! Spelen in de sneeuw: sneeuwpoppen maken, glijden over het ijs en sneeuwballen gooien. Als de olifanten weer thuis zijn, zegt een van hen: ‘Wat is het lekker warm, hier!’ Elmer glimlacht. Kou is maar relatief.