Oktober is de Maand van de Geschiedenis!

OKTOBER IS MAAND VAN DE GESCHIEDENIS

Oktober is de Maand van de Geschiedenis, het grootste historische evenement van Nederland. En omdat er heel veel mooie kinderboeken over dit thema zijn geschreven, hebben wij er een paar op een rijtje gezet. Leuk én leerzaam!

In september verscheen Smokkelkinderen van Jacques Vriens. Dit spannende verhaal speelt zich af in Zuid-Nederland tijdens de crisis van de jaren dertig. Arie en zijn vader smokkelen van alles naar België, maar dan worden ze verraden… Smokkelkinderen is niet het eerste historische boek van Jacques Vriens. Zo schreef hij Baron 1898 (een verhaal bij de achtbaan in de Efteling), Oorlogsgeheimen (succesvol verfilmd), Weg uit de Peel, Tien torens diep en Strijd om de kathedraal.

Oorlog
Veel historische jeugdboeken gaan over de Tweede Wereldoorlog. Zo speelt Alleen beer mocht mee van Vivian den Hollander zich af in Nederlands-Indië, wanneer de Japanners Indië aanvallen. Het kindertransport van Fedor de Beer (dat in september werd bekroond met de Pluim van de kinderjury van de Thea Beckmanprijs) vertelt het verdrietige verhaal van de trein met Joodse kinderen die in 1943 van Vught naar Sobibor denderde.

Nog meer boeken over geschiedenis
Er zijn nog veel meer andere leuke boeken over de geschiedenis, over allerlei onderwerpen. Weg van Marjolein van Rest speelt zich af in het 19e-eeuwse Amerika. Voor jongeren van zeven tot negen jaar is Koning Arthur van Marc Veerkamp een erg leuk boek. Het is een hervertelling van de eeuwenoude Engelse legende. Ineke Mahieu schreef meerdere historische jeugdboeken, zoals Code M, over de wereld van de musketiers. Jongere kinderen kunnen zich storten op de Lang geleden…-serie van Arend van Dam. Kortom, genoeg leesvoer voor de hele oktobermaand!