Op ontdekkingsreis met Arend van Dam

Een schrijver op vakantie. Eigenlijk hou ik er niet zo van, van dat woord VAKANTIE. Het klinkt mij te nikserig. Een echte schrijver gaat op ONTDEKKINGSREIS. Zo, dat klinkt al veel beter.

Mijn reis gaat naar Spanje. Nee, niet naar de zon, de zee en het strand, maar naar een kasteel in het stadje Arévalo. De hoofdpersoon in mijn volgende boek zat daar 18 jaar opgesloten. Al in de zestiende eeuw was zijn vader een Bekende Nederlander. Enig idee over wie ik het heb?

Het boek waaraan ik werk, moet net zo’n soort boek worden als De reis van Syntax Bosselman. Een kloek boek met een historisch onderwerp waar je lekker je spreekwoordelijke tanden in kunt zetten. Ik ben nog steeds ontzettend blij met die prachtige Zilveren Griffel. Niet alleen om dat grijze schrijfstiftje in dat zilveren kokertje in dat kleine glazen kistje, maar vooral ook om het feit dat die Griffel er meteen voor heeft gezorgd dat er een derde druk kon worden besteld bij de drukkerij. 

Natuurlijk heb ik ook wel even tijd om een terrasje te pikken in het stadje Arévalo. Ik probeer meer te weten te komen over mijn hoofdpersoon. Hoe vond hij het hier? Zat hij echt alle dagen opgesloten in de toren? Nee, gelukkig niet. Soms mocht hij onder begeleiding het stadje in. Gek genoeg weet hier niemand van het bestaan van mijn hoofdpersoon. Heb je al enig idee wie hij was? Het was een echte prins!

De boosdoener in mijn verhaal is de koning van Spanje: Filips II. Hij heeft mijn hoofdpersoon ontvoerd en naar Spanje gebracht.  Filips Willem - ik zal nu maar verklappen om wie het gaat - was 14 toen hij werd ontvoerd door de Spaanse koning. De koning veronderstelde dat vader Willem van Oranje wel bakzeil zou halen zodra hij hoorde over de gijzeling van zijn oudste zoon. Maar nee hoor. Willem van Oranje stuurde een paar boze brieven naar de koning maar ging gewoon door met zijn strijd tegen Spanje. Nu vraag ik mij af: hoe vond die Filips Willem dat? Jaar in jaar uit hoopt hij erop dat zijn vader hem zal komen bevrijden. Maar die vader komt niet. Die heeft andere dingen aan zijn hoofd. Dat betekent dat iemand anders Filips Willem moet helpen. Maar wie?

Voorlopige titel van mijn verhaal: De gijzelaar en de bastaard. Is die titel geschikt voor een jeugdboek?

Aan dit boekomslag is goed te zien dat die Filips II geen lieverdje was. In dit boek over de Zwarte Legende wordt hij zelfs neergezet als de mogelijke moordenaar van zijn eigen zoon Carlos.

Terwijl Filips Willem jaar in jaar uit zat opgesloten, bouwde de Spaanse koning een nieuw paleis. Het Escorial. In dat gigantische paleis sloot hij zich meestal op in een klein kamertje met uitzicht op de kapel en op de heuvels in de omgeving.

De dag zit er weer bijna op. Tijd voor een bordje verrukkelijke paella. En daarna een poosje lezen tot mijn ogen dichtvallen. Wat heerlijk toch, zo’n ontdekkingsreis. En ik moet toegeven: vandaag had ik af en toe een overweldigend VAKANTIEGEVOEL.

 

Trouwens, heb je mijn boek De Bromvliegzwaan al gelezen? Binnenkort verschijnt de tweede druk. Ik ben heel benieuwd hoe dat er gaat uitzien: met die twee stickers. Zilveren Penseel voor Anne Stalinski. Plus een Vlag en Wimpel

Een vriendelijke groet uit Spanje.