Syntax Bosselman van Arend van Dam genomineerd voor de Thea Beckman Prijs 2018

SYNTAX BOSSELMAN VAN AREND VAN DAM GENOMINEERD VOOR DE THEA BECKMAN PRIJS 2018

Het historische jeugdboek De reis van Syntax Bosselman door Arend van Dam (met illustraties van Alex de Wolf) is genomineerd voor de prijs van het beste historische jeugdboek voor kinderen tot 12 jaar. Dat maakte Museumpark Archeon, de organisator van de Thea Beckman Prijs, vandaag bekend. 

De Thea Beckman Prijs

De BruutTAAL Gouden Lijst is is de jaarlijkse bekroning voor het beste historische jeugdboek. De jury zoekt naar goed geschreven verhalen die een historische insteek hebben. In 2018 bekroont de jury werk voor kinderen tot 12 jaar. In het voorjaar werd de longlist van 9 titels bekend gemaakt; vandaag werd de shortlist van vijf titels bekendgemaakt. Naast De reis van Syntax Bosselman zijn de boeken Kinderen met een ster (Martine Letterie & Rick de Haas), Anna's grote reis (Inez van Loon), Naar het noorden (Koos Meinderts) en Sabel (Suzanne Wouda) genomineerd. 

Op zaterdag 15 september wordt de Thea Beckman Prijs 2018 uitgereikt in Archeon. Naast de volwassen jury is er ook een kinderjury. Deze reikt De Jonge Beckman uit, de prijs voor het beste historische jeugdboek volgens de lezers zelf. 

De reis van Syntax Bosselman

Waarom deed Nederland mee aan de slavenhandel? En hoe gaan we om met deze Nederlandse geschiedenis? Arend van Dam vertelt historische verhalen over tot slaaf gemaakten en slavenhandelaars, over helden en schurken. En over  Syntax Bosselman, die in 1883 vanuit Suriname naar Nederland werd gehaald voor de Wereldtentoonstelling. Niet als eregast, zoals beloofd, maar om hem tentoon te stellen aan het Nederlandse publiek. 

De pers over De reis van Syntax Bosselman

‘Van Dam overstijgt hiermee zijn gebruikelijke werk. De reis van Syntax Bosselman is een wijs en bij vlagen indrukwekkend kinderboek over een gevoelig onderwerp, dat iedereen zou moeten lezen.’ - **** De Volkskrant 

'Met dit belangrijke boek zet [Arend van Dam] zichzelf echt op de kaart.' - Jaapleest gaf het boek een 8

'Een superinteressant boek over een ingewikkeld onderwerp waar we niet meer zo graag over praten.' - **** Kidsweek 

'Van Dam kan zich als geen ander verplaatsen in de belevingswereld van kinderen en maakt het verhaal voor hen zeer levendig.'  - Kleio

Video

Studenten van de Willem de Kooning Academie maakte een video bij De reis van Syntax Bosselman: