Vijf kinderboekenbekroningen voor Unieboek | Het Spectrum

VIJF KINDERBOEKENBEKRONINGEN 

De kinderboeken van uitgeverij Unieboek | Het Spectrum zijn vanmiddag vijf keer bekroond door de Griffel- en Penseeljury. De prijswinnende auteurs en illustratoren werden vandaag een voor een verrast door de CPNB en de uitgevers.
 
Auteur Arend van Dam viel twee keer in de prijzen met een Zilveren Griffel voor De reis van Syntax Bosselman en een Vlag en Wimpel voor De bromvliegzwaan. De laatste werd tevens bekroond met een Zilveren Penseel voor de illustraties van Anne Stalinski.
 
De Griffeljury kende een Vlag en Wimpel toe aan De kikkerbilletjes van de koning van Janneke Schotveld en aan Charlie en ik van Mark Lowery.
 
Op 1 oktober wordt tijdens het Kinderboekenbal bekendgemaakt of Arend van Dam en Anne Stalinski naast hun Zilveren ook een Gouden Griffel en Penseel ontvangen.

Een Zilveren Griffel voor De reis van Syntax Bosselman
De reis van Syntax Bosselman is een wijs en bij vlagen indrukwekkend kinderboek over een gevoelig onderwerp, dat iedereen zou moeten lezen.’ **** de Volkskrant

Historische verhalen over tot slaaf gemaakten en slavenhandelaars, over helden en schurken. En over Syntax Bosselman, die in 1883 samen met 27 landgenoten vanuit Suriname naar Nederland werd gehaald voor de Wereldtentoonstelling.
 
Arend van Dam kreeg eerder een Zilveren Griffel voor zijn verhalenbundel Lang geleden….

Een Zilveren Penseel en een Vlag en Wimpel voor De bromvliegzwaan
‘Hoewel de opbouw van deze uitgave duidelijk aangegeven wordt in het begin van het boek is juist de zwerftocht door de weetjes en verhalen zo leuk. Daarbij is alles heel vrolijk geïllustreerd door Anne Stalinski, en dat maakt dat De bromvliegzwaan lekker fris aandoet en vooral pret uitstraalt.’ Edward van de Vendel  
 
In De bromvliegzwaan nemen Arend van Dam en Anne Stalinski de lezer mee op reis, de taal achterna. Hoe is onze taal ontstaan? Waar op de wereld is het Nederlands terechtgekomen? En wie hebben onze taal daar gebracht?
Een Vlag en Wimpel voor De kikkerbilletjes van de koning
‘Een aanstekelijke mix van eigentijds en deftig, nieuw en vertrouwd. Schotveld levert haar beste boek tot nu toe af.’ Trouw
 
Janneke Schotveld schreef geestige en ontroerende sprookjes die nét een beetje afwijken van het traditionele sprookjesrecept. Met bij elk verhaal schitterende tekeningen van een andere topillustrator, onder wie Martijn van der Linden, Thé Tjong-Khing en Linde Faas.
Een Vlag en Wimpel voor Charlie en ik
‘Mark Lowery schrijft helder, met humor, en weet de spanning goed vast te houden in deze roadnovel. En vlak voor het einde haalt hij je nog even helemaal onderuit.’ **** Sevendays
 
Martins jongere broertje Charlie is een wonderkind. Veel te vroeg geboren overleefde hij tegen alle verwachting in, en Martin moest er altijd zijn om op hem te letten. Na een idyllische familievakantie in Cornwall besluit Martin samen met Charlie terug te gaan – zonder ouders. Daar heeft hij een hartverscheurende reden voor.