Vlaamse Jeugdboekenmaand

VLAAMSE JEUGDBOEKENMAAND

In Nederland hebben wij in oktober de Kinderboekenweek, maar in Vlaanderen is de hele maand maart Jeugdboekenmaand. Het thema van dit jaar is Je bent wie je bent. Natuurlijk passen daar boeken van De leukste kinderboeken bij! De volgende inspirerende boekentips staan in de boekenwijzer.

Botje en de zeven schroefjes van Janneke Schotveld
Veel blije rolmodellen in dit avonturenverhaal met een breiende vader, een wetenschapper als mama en een meisjesrobot die voetbalt en boeren laat als geen ander. In Botje en de zeven schroefjes ontvangt Bibi een briefje van haar robot-vriendinnetje Botje. Botje schrijft dat Appie weg is en of Bibi wil komen. Samen met haar beste vriend Midas gaat Bibi meteen naar Botje toe. Ze treffen Botje helemaal alleen aan – zonder Appie Eensteen, de beroemde uitvinder en bovenal Botjes maker! 

Jippie! Een humeurig sprookje van Sanne Rooseboom
Een sprookje dat net iets anders verloopt dan andere sprookjes. Met een weinig typische prinses in de hoofdrol die niet tegemoetkomt aan alle verwachtingen. Jippie! Een humeurig sprookje gaat over Prinses Super. Ze is ontzettend humeurig. En dat terwijl ze in Jippie woont, een land waar iedereen altijd vrolijk is. Nu moet ze op zoek naar een jongen om later als ze groot is mee te trouwen. Ze gaat daarom op avontuur in buurland Grom, waar ieder een juist verschrikkelijk chagrijnig is. Lukt het Super om iemand te vinden die af en toe humeurig is en af en toe vrolijk?

Op naar de finale! van Vivian den Hollander
Een voetbalboek over je plek vinden in de club, groepsgevoel en fairplay. In Op naar de finale! zijn twee voetbalverhalen uit de spannende serie Blauw-Wit gebundeld: In Goal! is Tim pas verhuisd. Gelukkig mag hij bij een voetbalclub. Het duurt even voordat hij zich thuisvoelt bij Blauw-Wit, maar langzaamaan ontpopt hij zich tot een echte sterspeler! En in Op de lat! staat het team van Tim er helaas niet goed voor. Ze degraderen zelfs uit hun poule. Tim is zo teleurgesteld dat hij even geen zin meer heeft in voetbal. Ondanks dat weet zijn vader hem over te halen om mee te doen aan een beachsoccer-toernooi. Zal het ze dit keer wel lukken om te winnen? 

Het Ministerie van oplossingen van Sanne Rooseboom
Een boek over meisjes met pit die opkomen voor de underdog. Nina’s vader is postbode. Als hij op een dag een brief aan het mysterieuze Ministerie van Oplossingen mee naar huis neemt, schreeuwt die er natuurlijk om gelezen te worden. De brief is van de 9-jarige Ruben die op school gepest wordt . Samen met haar beste vriendin Alfa besluit Nina het Ministerie van Oplossingen op te richten. Ze krijgen daarbij onverwacht hulp van Rubens stokoude buurvrouw… 

Superjuffie op kamp van Janneke Schotveld
Superhelden zijn vaak mannen, maar met Superjuffie zijn we een inspirerende heldin rijker! Het is zover! Juf Josje gaat met haar klas op kamp in Superjuffie op kamp! Kleine tegenvaller is alleen dat meester Snor ook meegaat. Zelf heeft hij er in ieder geval wél erg veel zin in... Ondanks zijn aanwezigheid begint juf Josje ook uit te zien naar het kamp. Maar dan gebeurt er toch een ramp. Nee, niet een, maar zelfs twéé! En deze keer heeft het met dieren helemaal niets te maken…