Vrolijk voorjaar 2018

Vrolijk voorjaar met De Leukste Kinderboeken!

De lente komt! Het blijft steeds langer licht, de zon komt wat vaker tussen de wolken door en de bloemen lopen uit. Tijd om op avontuur te gaan! Dat kan ook heel goed in een boek. Wij hebben de leukste boeken van dit voorjaar voor je op een rijtje gezet, dat maakt de keuze misschien wat makkelijker.

Streepjescode blauw

Origineel, hilarisch doeboek van de grappigste kinderboekenschrijfster van Nederland voor alle kinderen met spaghettisliertkronkels en pluisbollenhersens! Maak een klont. Zoek een lieveheersbeestje en breng hem een serenade. Loop drie keer géén rondje. Ren weg van je schaduw. Ga naar het park en laat je onzichtbare hond uit. Verstop dit boek en ga het zoeken. Verzin een woord van dertig letters. Teken een vis en vang hem. En doe het allemaal NU! En ben je boos, verdrietig of chagrijning? Dan heeft Tosca altijd wel een kronkelige tip! Voor Streepjescode blauw bedacht Tosca Menten een schat aan opdrachten die het grappigste, gekste, sportiefste en creatiefste in je naar boven halen. Met hilarische tips, talloze overbodige weetjes en heel veel doewerk. Dus kom van de bank af, steek de mouwen uit je handen en doe mee! #moetjedoen

Het ministerie van oplossingen en de verdwenen Van Gogh

Nu het Ministerie van Oplossingen opnieuw is opgericht, kan Nina niet wachten om aan de slag te gaan samen met Alfa, Ruben en mevrouw Vis. Het Internationaal Genootschap stuurt een bericht dat ze kunnen beginnen zodra de laatste openstaande zaak is opgelost. Een onopgeloste zaak? De kinderen duiken samen met mevrouw Vis in de archieven en ontdekken dat er inderdaad een zaak is uit 1953 waar het Ministerie nooit een oplossing voor heeft gevonden: de zaak van de vermoorde huisbaas en de verdwenen Van Gogh. Het Ministerie gaat meteen aan de slag, maar het is niet gemakkelijk om aan informatie te komen uit die tijd, en daarbij worden ze nog steeds in de gaten gehouden door de Zilvermannen. Zullen ze de zaak alsnog tot een goed einde kunnen brengen? Dit boek is heel leuk voor kinderen vanaf 10 jaar.

De reis van Syntax Bosselman – verhalen over de slavernij

Historisch jeugdboek van Arend van Dam over Nederland en de slavernij. Waarom deed Nederland mee aan de slavenhandel? En hoe gaan we vandaag de dag om met dit lelijke stuk uit onze geschiedenis, dat niet meer uit te wissen valt? Arend van Dam besloot op zoek te gaan naar antwoorden op deze lastige vragen. Hij tekende de historische verhalen op waar hij tijdens zijn zoektocht op stuitte. Over tot slaaf gemaakten en slavenhandelaars, over helden en schurken. En over Syntax Bosselman, die in 1883 samen met 27 landgenoten vanuit Suriname naar Nederland werd gehaald voor de Wereldtentoonstelling. Niet als eregast, zoals beloofd, maar om hem tentoon te stellen aan het Nederlandse publiek. Met De reis van Syntax Bosselman schreef Arend van Dam niet alleen een boek vol indrukwekkende geschiedenisverhalen, hij doet ook verslag van zijn zeer persoonlijke zoektocht naar de mensen achter de geschiedenis. Dit boek is voor kinderen van 10 tot 12 jaar die naast een goed verhaal ook geïnteresseerd zijn in geschiedenis.

De grootste toren, de kleinste ster

Heb je je ooit afgevraagd hoe groot een dinosaurus is in vergelijking met de piramides van Gize? Of dat een kolibrie misschien wel sneller kan vliegen dan een vliegtuig? En hoeveel atomen in een zandkorrel passen? Deze en nog veel meer vragen worden beantwoord in dit prachtige boek van vergelijkingen tussen door mensen gemaakte dingen en de wonderen der natuur. De gedetailleerde tekeningen op schaal, de informatietekst en de onverwachte visuele overeenkomsten helpen kinderen te begrijpen hoe snel, hoe sterk, hoe klein en hoe groot dingen daadwerkelijk zijn. De illustraties van prijswinnende Page Tsou zijn zowel vintage als eigentijds. Een bijzondere gids om eindeloos doorheen te bladeren en je te verwonderen.

Het pilootje

Een herkenbaar kartonboekje voor elke peuter die wil vliegen. In dit vrolijke kartonboekje staan acht rijmpjes met helder gekleurde, vrolijke illustraties van Kathleen Amant. Een feest om voor te lezen en door de stevige pagina's ook zeer geschikt voor de allerkleinsten.

Koen trekt vrolijk elke morgen
zijn pilotenkleren aan
om dan met zijn pet op
naar zijn vliegtuig toe te gaan

Daar start hij de motoren
en daarná zegt onze Koen
zodra hij boven in de lucht is
wat zal ik eens gaan doen